„Gaslighting“

Tak jsem se dočetl, že toto slovo je slov slovem roku. A co vlastně znamená?

Termín „gaslighting“ pochází ze hry z roku 1938 s názvem Gas Light, která byla adaptována do filmu Gas Light z roku 1940, poté následoval známější film z roku 1944 Gaslight s Charlesem Boyerem a Ingrid Bergmanovou v hlavních rolích. V každém díle přesvědčuje mužský hrdina svou manželku, že si představuje věci, které se skutečně dějí – včetně stmívání plynových světel v domě – což ji přiměje věřit, že se zbláznila.

Gaslighting může dokonce ovlivnit politické průzkumy. Není neobvyklé, že politik nebo politická entita používá gaslighting jako taktiku k odvrácení veřejného diskurzu a používá manipulaci k získání podpory pro nebo proti určitému pohledu.

Strategie „využívá klamavé a manipulativní využívání informací s motivací destabilizovat a dezorientovat veřejné mínění o politických otázkách,“ píše Farah Latif, odborník na komunikaci z Univerzity George Washingtona, v sérii knih Prezident Trump’s First Term: The Year in C- SPAN Archives Research, svazek 5.

Když se gaslighting stane stranickým, politici mohou využít sílu zpráv k vytvoření falešných příběhů, vysvětluje Latif. Mohou se dokonce pokusit podkopat smysl pro realitu voličů tím, že podporují protichůdnou myšlenku nebo zpochybňují narativ pachatele.

https://www.forbes.com/health/mind/what-is-gaslighting/
Zobrazení: 1