Náhrobek Rollanda de Dinan

Náhrobek Rollanda de Dinan, který zemřel v roce 1186. Bazilika Saint-Sauveur, Dinan. Jak jste jistě pochopili, dostal jsem tuto fotografii. Tak jsem opětovně využil internet a zde je výsledek:

Rolland de Dinan, (zemřel v roce 1186), byl pánem Dinan-Sud, Léhon a Becherel, soudruh Eudon de Porhoët.

Syn Alaina de Dinan, pán Dinan-Sud, Léhon a Bécherel, Roland de Dinan přijal Dinan-Sud, Léhon a Becherel po smrti svého otce v roce 1148.

Roland je zapleten do konfliktu, který roztrhal bretaňské vévodství po smrti Conana III. Staví se na stranu Eudona de Porhoët v boji proti budoucímu Conanovi IV., legitimnímu dědici vévodství a podporovanému anglickým králem Jindřichem II. Plantagenêtem, tehdy všudypřítomným v záležitostech vévodství a proti němuž stojí v letech 1160 až 1168.

V roce 1167, s využitím odchodu Jindřicha II. Plantagenêta do Normandie, povstalo několik bretaňských lordů včetně Rollanda v čele s Eudonem de Porhoët. Aby čelil této vzpouře, anglický panovník se vrátil do Bretaně a vše zapálil ohněm a mečem. Zpustošil majetek Rollandu, v roce 1168 se zmocnil Bécherel a nechal v roce 11692 zbořit zámek Château de Léhon. Po usmíření s anglickým králem v roce 1169 jmenoval Jindřich II. Rollanda de Dinan v letech 1173-1174 správcem vévodství na účet svého třetí syn, Geoffroy a Grand Justicier z Bretaně. Na přelomu 70. let 12. století založil Rolland de Dinan opatství Notre-Dame de Beaulieu (Languédias), které svěřil řádu Saint-Augustin. Kanovníkům nabídl pozemky opatství, rybník, mlýn a les Kérivan a také panství La Beauflais a Trébédan3. V roce 1173 adoptoval svého synovce Alaina de Vitré během ceremonie, které se zúčastnil Henri II. Plantagenêt. V roce 1181 ho vévoda Geoffroy II propustil z úřadu a nahradil ho Raoul II de Fougères.

Rolland de Dinan by zůstal svobodný. Zemřel v roce 1186, jeho tělo je pohřbeno v kostele opatství Beaulieu. Bez potomků přenechává veškerý svůj majetek svému synovci Alainovi de Vitré.

Náhrobek Rollanda de Dinana patří do sbírek dinanského muzea. Představovaná postava je velmi velká (deska je dlouhá 2,15 metru), hlavu má položenou na polštáři. Její trojúhelníkový obličej je orámován kudrnatými vlasy. Rolland má oči otevřené, klidný výraz a odkryté koleno; zdá se, že dělá krok vpřed. Nese své paže, znamení své funkce a své činnosti zde dole. Je oblečený do hábitu a železných kalhot; jeho nohy spočívají na lvu. Jeho železné rukavice jsou také dokonale zastoupeny. Přes toto vybavení je Roland oblečený v plášti. Rollandův štít obsahuje stejný erb jako pečeť jeho praneteře Gervaise de Dinan, dcery Alaina de Vitré: stříbrné kosočtverce na pozadí úst. Původně ležela socha Rollanda de Dinana v opatství Notre-Dame de Beaulieu vedle ležící sochy jeho synovce Alaina de Vitré. Pohřební podobizna Alaina de Vitré je nyní uložena v ambitu katedrály Tréguier.

Dvě ležící postavy vypadají úplně stejně, až se předpokládá, že byly součástí stejného řádu a jsou plodem stejné dílny. Jsou blízcí těm z rodiny Beaumont-sur-Sarthe a tvoří spolu s nimi první ozbrojené ležící v Evropě. Ležící postava nebyla v době Rollandovy smrti vytesána: stylistický rozbor sochařově vyobrazené zbroje by spíše ukazoval na rok 12206. Šlo by tedy o odloženou zakázku. Podle Petera Meazeyho by sponzorem ležících soch Rollanda de Dinana a Alaina de Vitré mohl být buď třetí manžel Gervaise de Dinan, nebo její zeť. Gervaise de Dinan byla dámou z Dinanu mezi rokem 1197 a svou smrtí v roce 1238. Její třetí manželství přivedlo Richarda le Maréchala do Dinanu a ve stejnou dobu provdala svou druhou dceru za Henri d’Avaugour, syna hraběte Alaina de Penthièvre. Za předpokladu, že ležící pocházejí z 20. až 30. let 12. století, mohl je pověřit kterýkoli z těchto dvou mužů, přičemž oba potřebovali prosadit svou autoritu, ukázat svou velkolepost a oslavit starověký původ.

náhrobek Rollanda de Dinan byl vzataz ruin opatství Beaulieu nějaký čas po revoluci a poté převezena do Saint-Brieuc. V roce 1848 se Luigi Odorici, kurátorovi muzea v Dinanu, podařilo prosadit práva města Dinan u členů Generální rady Côtes-du-Nord, kteří souhlasili s tím, že kámen by měl být vrácen Dinanu. Zpočátku byla instalována v přízemí radnice, poté kolem roku 1908 přenesena do Château de Dinan. Nejprve byla představena v zámecké kapli, poté byla v 70. letech přenesena do spodního patra věže Coëtquen. odpočívá od roku 2018 v bazilice Saint-Sauveur v Dinan7.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Rolland_de_Dinan
Zobrazení: 0