Winterthur

Švýcaři nám, tedy mně určitě byli příkladem hodným následování, jedním ze mnou sledovaných měst byl, je a bude Winterthur…

Staré město Winterthuru se svým středověkým městským centrem je kantonálně významným místem: vyznačuje se kompaktními, malými řadami domů, uličkami a uličkami, útulnými dvory a prostornými náměstími. Winterthurské staré město však není muzeem, ale velmi živým, intenzivně využívaným obytným, nákupním a zábavním centrem. V největší souvislé pěší zóně Švýcarska platí zákaz řízení motorových vozidel – jsou povoleny pouze pro rozvoz zboží v omezených časech. Sdružení obyvatel ve starém městě se stará o zájmy místních obyvatel a o zájmy podnikatelů se stará městské sdružení mladého starého města.

Současně nutno říci, že velká část historické zástavby byla zničena ve 20. století. V letech 1901 až 2000 bylo zbořeno celkem 227 domů a 119 vykucháno. Většina demolic se uskutečnila po roce 1950, kdy euforie z růstu a obnovy zatemnila hodnotu starých staveb. Tyto stavby se vyvíjely od vrcholného středověku: z dříve volně postaveného sídla se stalo kompaktní město s řadami domů postavených dohromady. Úzké, hluboké domy se zpravidla skládaly z přední a zadní budovy: obchody a dílny byly umístěny na hlavní ulici a lidé bydleli nad nimi. Zadní budovy sloužily jako ubytování pro služebnictvo a jako sklady. Tato struktura dodnes charakterizuje Staroměstské náměstí.

https://www.editionwinterthur.ch/stadtfuehrer/altstadt.php
Zobrazení: 1