Velmi schopný námořník

Martin PBM Mariner – největší dvoumotorový létající člun na světě – byl známý svým doletem, bombovým nákladem, robustností a plavbou. Tento elegantní letoun nahradil PBY Catalina jako hlavní hlídkový bombardér amerického námořnictva a na konci druhé světové války ho měla většina hlídkových perutí námořnictva. Přestože nebyl tak slavný jako Catalina nebo jeho nástupce P5M Marlin, Mariner byl důležitým letadlem ve druhé světové válce a v korejské válce.

PBM byl plánován společností Glenn L. Martin Company jako konkurent Consolidated PBY, ale Mariner byl ve skutečnosti pozdější design. Dvoumotorový létající člun s racčími křídly PBM měl hluboký trup a dvojitou ocasní plochu s vodorovnými ocasními plochami. Plováky na křídlech byly u většiny variant pevné. Letoun byl asi o 60 procent těžší než PBY, ale měl větší rychlost a dvojnásobné užitečné zatížení. Letadla byla schopna letu s jedním motorem; PBM jednou letěl dvě hodiny s vypnutým pravým motorem.

Poté, co byl zalétán čtvrtinový, jednomístný model této konstrukce, dostal Martin zakázku námořnictva na jeden prototyp, označený XPBM-1. Prototyp, navržený pro nesení 2000 liber pum nebo hlubinných pum, poprvé vzlétl 18. února 1939.

V té době již námořnictvo objednalo 20 sériových modelů PBM-1 plus jeden XPBM-2 určený pro vypouštění katapultů. Tento letoun měl zesílený trup a přídavné palivové nádrže. Námořnictvo postavilo velký katapultový člun – označený AVC-1 – ke spouštění těžkých létajících člunů. Zatímco testy XPBM-2 byly úspěšné, koncepce byla brzy upuštěna ve prospěch raketových vzletů s použitím kanystrů JATO.1

Sériové PBM-1 vstoupily do služby u hlídkové letky VP-55 během září 1940 – asi 19 měsíců po prvním letu.

https://www.usni.org/magazines/naval-history-magazine/2007/december/historic-aircraft
Zobrazení: 0