Dementův kufr

Dementův kufr, to je asi něco, jako Cimrmanův kufr, že? Že se nenechal přejmenovat.

Dement potopení lodi SS Central America v roce 1857 přežil, ale New York Times poznamenal, že kufr plný oblečením, který přinesl na palubu, byl vyzdvižen až v roce 1991. Tento měsíc se objevil v prodeji spolu s dalším kufrem od cestujících Ansela a Addie Eastonových. Oba kufry, „vyrobené ze silně vyčiněné kůže, ser našly neporušené v poli trosek,“ napsal Evans v katalogu.

Obsah Dementova kufru, utěsněný bez kyslíku, byl zázračně zachován – včetně jeho pracovních kalhot, vyrobených z odolného neznámého materiálu posetého tmavými skvrnami. Ačkoli Levi Strauss patentoval své první modré džíny v roce 1873, Holabird říká, že Dementovy kalhoty by mohly být ještě dřívějším příkladem. „Struktura materiálu ve spojení s tím, co se zdá být relativně jedinečnou velikostí a stylem volného knoflíku, mě okamžitě přivedly k myšlence na Leviho Strausse,“ napsal Evans v katalogu.

Tam sledoval Straussův obchod se západním zbožím v průběhu 50. let 19. století pomocí záznamů, ale jeden archivář Levi Strauss připomněl New York Times, že Evansovo připsání je stále spekulace, přičemž jako protichůdné uvedl světlý odstín kalhot, chybějící knoflíky pro podvazky. Zdá se však, že alespoň jeden zájemce této teorii věřil …

Zobrazení: 0