Co zde vidíme? Aneb chvála fotografie…

Už jsem vícekrát na tomto místě chválil fotografie. Učiním tak i nyní. Zase se jedná o fotografii ze Santo Dominga. Čeho si tedy lze všimnout? Mě zaujaly cihly, zajímal by mne jejich rozměr, použití je patrno. Stejně tak je vidět i povrchová úprava zdi. A zbytek mě dopověděla jak jinak, wikipedie…co byl dům zač, nevím, dnes je to kavárna…

Santo Domingo (španělská výslovnost: [ˈsanto ðoˈmiŋɡo] znamená „Svatý Dominik“), kdysi známé jako Santo Domingo de Guzmán a Ciudad Trujillo, je hlavní a největší město Dominikánské republiky a podle počtu obyvatel největší metropolitní oblast v Karibiku. Od roku 2022 mělo město a bezprostřední okolí (Distrito Nacional) 1 484 789 obyvatel, zatímco celkový počet obyvatel je 2 995 211, když zahrnuje Greater Santo Domingo („metropolitní oblast“).

Město bylo založeno Španěly v roce 1496 na východním břehu řeky Ozama a poté přesunuto Nicolásem de Ovando v roce 1502 na západní břeh řeky, město je nejstarší nepřetržitě obydlenou evropskou osadou v Americe a bylo prvním sídlem španělské koloniální nadvlády v Novém světě, generální kapitán Santo Domingo. Je to místo první univerzity, katedrály, hradu, kláštera a pevnosti v Novém světě. Městská koloniální zóna byla prohlášena za světové dědictví UNESCO. Santo Domingo se v letech 1936 až 1961 jmenovalo Ciudad Trujillo (španělská výslovnost: [sjuðað tɾuxiʝo]) podle diktátora Dominikánské republiky Rafaela Trujilla, který po sobě pojmenoval hlavní město. Po jeho zavraždění město obnovilo své původní označení.

https://en.wikipedia.org/wiki/Santo_Domingo
https://www.colonialzone-dr.com/kah-kow-experience/
Foto AF…
Zobrazení: 0

Jeden komentář

  1. Co zde i jinde vidíme?
    Problém je vůbec s využitím fotek, jak se nějaké vnímání ‚ředí‘ jejich obludným množstvím. Odpovědí by bylo kloudné popisování, na což ale ani není čas, když se mají nacvakat další, což by se při popisování předchozích nestihlo.
    Tady rovněž vidíme specifické užití cihel zřejmě pro vyrovnávání etap zdění (podle úrovní lešení?). Asi tomu tak je jen v líci? Okno je zřejmě opatřeno ostění z mohutných kvádrů. Největší plochu líce ovšem vytvářejí čela značně nepravidelných (lomových?, sbíraných?) kamenů. Zřejmě by vysvětlení potřebovalo studovat situaci v místě, varianty stavění v různých dobách.
    Na budově vzadu asi vidíme ‚kanónové‘ chrliče (jak je známe třeba ze Španělska; nevím, jak jim říkají). Což asi znamená, že budova buďto měla, nebo má plochou střechu? (Nebo za atikou nějaký ochoz?)

Komentáře jsou vypnuty.