Putlog

Tak jsem se zase dozvěděl něco nového…

Putlog otvory nebo putlock díry jsou malé otvory vytvořené ve zdech konstrukcí pro přijetí konců tyčí (malých kulatých klád) nebo trámů, nazývaných putlogs nebo putlocks, k podpoře lešení. Otvory Putlog mohou procházet zdí, aby zajistily umístění na obou stranách stěny.

Historicky běžný typ lešení, otvory pro putlog pocházejí ze starověkých římských staveb. Termín putlock a novější termín putlog pocházejí ze 17. století, používají se dodnes. Putlogy mohou být na vnějších koncích podepřeny svislými tyčemi (standardy), vykonzolované jedním koncem pevně zapuštěným do zdi nebo vykonzolované proniknutím do zdi, aby se vytvořilo lešení na obou stranách. Putlogy mohou být odříznuty v jedné rovině se zdí, pokud je nelze odstranit, ale vnější otvory pro putlog jsou obvykle vyplněny, když je odstraněno lešení, aby se zabránilo vniknutí vody do zdí. Vnitřní otvory pro putlog mohou zůstat otevřené, zejména pokud nejsou v hotovém prostoru.

Nevýznamná velikost a rozteč děr znamenaly, že neovlivnily pevnost zdí a na dobře zachovaných hradech, jako je Beaumaris, kde lze dodnes spatřit starověké otvory.

https://en.wikipedia.org/wiki/Putlog_hole
Zobrazení: 0

2 comments

  1. Hm. Zajímavé, protože to je pro člověka, který se zabývá nějakou dobu historickými stavebními konstrukcemi úplná samozřejmost.

Komentáře jsou vypnuty.