Velký klacek

Ve škole nás učili o USA a Velkém klacku, ale nikdy už nevysvětlili, o co jde…

Theodore Roosevelt chtěl, aby USA držely „velký klacek“ v globálních záležitostech, jako to dělala evropská impéria.

Když v roce 1901 vystřídal Williama McKinleyho ve funkci prezidenta, byl si vědom, že Amerika je v jiné mezinárodní pozici, než byla jen před několika lety. Spojené státy byly od svého založení kontinentální říší, ale v důsledku španělsko-americké války v roce 1898 se odvážily za své pozemní hranice. Prohlásilo Guam, Portoriko a Filipíny za území USA, udělalo z Kuby protektorát USA a anektovalo Havaj.

Amerika byla nyní zámořskou říší a Roosevelt považoval za důležité, aby USA měly ve světových záležitostech takovou moc, jakou měla evropská impéria. Věřil, že zájmy USA jsou globálními zájmy a že je vlastně dobré, aby „civilizované“ národy – mezi něž počítal Spojené státy – zasahovaly do záležitostí jiných zemí.

„Věřil, že je břemenem ‚civilizovaných‘ národů pozvednout ‚necivilizované‘ národy,“ říká Michael Patrick Cullinane, profesor historie na University of Roehampton v Londýně a autor knihy Theodore Roosevelt’s Ghost: The History and Memory of an American Icon.

Kromě toho se Roosevelt obával, že pokud Spojené státy „nezaujmou větší roli ve světových záležitostech, ve skutečnosti ze světové velmoci vypadnou,“ říká Cullinane. Aby tomu 26. prezident zabránil, zajistil, aby USA hrály větší roli v mezinárodní diplomacii, a zároveň připomněl ostatním zemím, že budují velké námořnictvo – zahraniční politiku, kterou popsal jako „mluvte tiše a noste velký klacek“.

https://www.history.com/news/theodore-roosevelt-important-foreign-policy-big-stick
Zobrazení: 0