Vznik nového světa…

To se stalo toho rána, kdy první atomová bomba vytvořila nový svět

Zveřejněno: 15. července 2020 15:25 SELČ

Daniel Cordle

Patnáct sekund před 5:30 16. července 1945 nad oblastí pouště Nového Mexika tak neúprosně suchou, že ji dřívější cestovatelé pokřtili jako Jornada del Muerto (Cesta mrtvého muže), se objevilo nové slunce a rychle stoupalo k obloze. Bylo chvíli před úsvitem.

Toto zvláštní, brzké svítání bylo Testem Trojice: prvním setkáním lidstva s atomovou bombou. Během měsíce byly na Japonsko svrženy dvě bomby: první, „Little Boy“, uranová zbraň, v Hirošimě; druhá, „Fat Man“, plutoniová zbraň s implozní konstrukcí testovaná v Trinity na Nagasaki. Odhady obětí se značně liší, ale možná až 150-250 000 lidí zemřelo v přímém důsledku těchto dvou událostí. Následující půlstoletí bylo jedním z intenzivních jaderných zkoušek, jejichž zbytek by mohl být podpisem pro navrhovanou novou epochu antropocénu.

Neobyčejný příběh projektu Manhattan, který k tomuto bodu vedl, byl vyprávěn mnohokrát. Začíná zjištěním, že atomové zbraně, uvolňující obrovské množství energie prostřednictvím jaderné řetězové reakce, byly možné. Obsahuje dopis z roku 1939, podepsaný Albertem Einsteinem, upozorňující prezidenta Roosevelta na nebezpečí německého programu atomových bomb a říká, jak se po vstupu Spojených států do druhé světové války po japonském útoku na Pearl Harbor program zrychlil, pod kontrolou generála Leslie Grovese.

Projekt Manhattan pohltil britský a kanadský atomový program „Tube Alloys“ a čerpal z oslnivé řady vědeckých talentů. Více než čistě vědecké úsilí to byl strojírenský a průmyslový podnik v masivním měřítku, který na svém vrcholu zaměstnával asi 130 000 lidí a možná půl milionu kumulativně.

https://theconversation.com/this-is-what-happened-the-morning-the-first-atomic-bomb-created-a-new-world-142184

Gadget ve věži Trinity Test Site čeká na detonaci. Norris Bradbury je vlevo, Boyce McDaniel vpravo.

Zobrazení: 0