Bratři

Jiný kraj, jiný mrav…ne, že by se to nedálo i zde…

Podle písemných pramenů vznikla rozepře mezi japonským vojevůdcem 16. století Odou Nobunagou a jeho mladším bratrem Odou Nobuyukim v jejich dětství. Nobunaga byl druhým synem jejich otce Oda Nobuhide, ale technicky byl Nobuhideovým dědicem, protože jeho starší bratr Nobuhiro byl nelegitimní. Nobuhide zřejmě preferoval Nobunagova nelegitimního staršího bratra; Aby toho nebylo málo, Nobuhide a Nobunaga se tak neměli rádi a Nobunaga otevřeně nerespektoval tradice.

V době, kdy Nobuhide v roce 1551 prošel, se klan Oda rozdělil na frakce. Někteří byli loajální k Nobunagovi, zatímco jiní byli loajální k Nobuyukimu, který byl považován za mírnějšího a uctivějšího. V roce 1556 vedl Nobuyuki povstání proti Nobunagovi, zatímco jeho starší bratr byl pryč a pomáhal svému tchánovi ve válce. Nobunaga potlačil povstání a omilostnil svého bratra.

Ale příští rok, když se Nobuyuki znovu pokusil vzbouřit, se Nobunaga rozhodl zbavit se ho jednou provždy. Předstíral nemoc, pozval svého bratra na návštěvu a nechal ho zabít. To Nobunagovi umožnilo sjednotit provincii Owari, což mu nakonec umožnilo stát se daimjó (mocným feudálním pánem) a stát se jedním z nejobávanějších japonských válečníků.

https://www.ranker.com/list/sibling-rivalries-history/jim-rowley
Zobrazení: 0