Mozaika

Tato monumentální mozaika, kterou objednal přímo John Lennon a zdobí hlubokou koncovou stěnu jeho bazénu v Kenwoodu, je nápadným příkladem umělecké vize a vlivů Beatle. Mozaika byla s největší pravděpodobností založena na jednom z Johnových vlastních návrhů, možná na jedné z jeho karikatur, jejíž originál se nedochoval. Je zajímavé, že John v polovině 60. let také navrhl bazénovou mozaiku pro George Harrisona, zvětšenou verzi karikatury z Lennonova díla In His Own Write. Umístění mozaiky znamenalo, že ji bylo možné vidět zvenčí Kenwoodovy sluneční místnosti a sloužila by jako oblast klidu a oddechu od neúnavné pozornosti veřejnosti, kterou zažíval. Mozaiku lze vidět na četných fotografiích Johna vedle jeho bazénu z této doby – pro další obrázky prosím kontaktujte oddělení populární kultury.

29. června 1967 navštívil Johna v Kenwoodu Johnny Dean a Leslie Bryce, redaktor a fotograf The Beatles Monthly. John a Julian Lennonovi byli vyfotografováni v domě a kolem něj, včetně několika u bazénu s mozaikou v záběru. Na jednom obrázku John, hluboce zamyšlený, sedí sám na skokanském můstku s mozaikou viditelnou pod ním. Vršek, který má na sobě, je považován za stejný, jaký měl na sobě na křest alba Sgt Pepper. V jiném sedí John se svým synem Julianem před sluneční místností s bazénem a jeho mozaikou za nimi. Návštěva skončila u bazénu, kde, jak potvrdil biograf Beatles Hunter Davies, John trávil nečinné hodiny v kontemplativním tichu. Svěží barvy a expresivní vizuální design jsou ukázkovým příkladem Lennonova vkusu z roku 1967, jak ukazuje jeho bohatě zdobené psychedelické piano a Rolls Royce, které v té době také vlastnil.

Vzhledem k tomu, že Kenwood je stále v soukromém vlastnictví, existuje jen málo předmětů, pokud vůbec nějaké, přežívající od doby, kdy tam žil do jara 1968 John Lennon. Mozaika „Psychedelic Eye“ je proto důležitým artefaktem historie Beatles, vizuálně poutavým uměleckým dílem, které objednal a vlastní Lennon během vrcholu popularity Beatles.

https://www.bonhams.com/auction/28540/lot/271/john-lennon-the-psychedelic-eye-mosaic-commissioned-by-john-lennon-for-his-swimming-pool-at-his-kenwood-home-circa-1965/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiApOyqBhDlARIsAGfnyMqpOkSzkS3_Cff8nopRsp74PuN98hZNdUx2pyBPdVA01nbGx1IJ0G0aAgqvEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Zobrazení: 0