Velký londýnský zabiják

Velký londýnský smog v roce 1952 trval pouhé čtyři dny – od 5. do 9. prosince – ale za tu dobu zabil tisíce lidí. Tato smrtící londýnská mlha, známá také jako Big Smoke, nebyla běžnou událostí počasí. Mlha pokrývající Londýn se skládala z drobných částeček kyseliny sírové a dalších sloučenin, které způsobily nevolnost statisícům – a zabily asi 12 000 obyvatel Londýna.

Vražedná londýnská mlha zasáhla město, které už bylo utápěno v průmyslovém znečištění, a to vedlo k zavedení řady ekologických předpisů, aby se to už neopakovalo. Pro obyvatele města to byl ale v roce 1952 děsivý zážitek.

Vzhledem k tomu, že řidiči sanitek neviděli, kam jedou – někteří měli pomocníky, kteří šli mírně před jejich vozidly, aby je pomohli navést – služba se nakonec zastavila. Nejen, že se tisícům lidí udělalo špatně z mlhy a potřebovali hospitalizaci, ale museli se do nemocnice dostat pěšky. Stejný problém měli i hasiči. Mlha jim také ztěžovala boj s požáry, i když už měli masky, aby nevdechovali toxický vzduch.

https://www.ranker.com/list/facts-about-1952-london-fog/amandasedlakhevener?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=%7Bdate%28%27yyyyMMdd%27%29%7D&lctg=&user_email=12a6d4d069cd56cfddaa391c24eb7042
Zobrazení: 0