„Neperspektivní“ archeologické naleziště přepisuje římskou historii

Co je to neperspektivní?

12. prosince 2023

Petra Stocková

Petra Stock je novinářka a inženýrka. Dříve pracovala v oblasti změny klimatu, obnovitelné energie, environmentálního plánování a politiky domorodého dědictví.

To, co začalo jako neperspektivní archeologické naleziště ve střední Itálii, by mohlo změnit naše chápání pádu Římské říše.

13letý archeologický výzkum „neperspektivního“ místa odhalil rušné římské město, které nadále vzkvétalo až do konce 3. století našeho letopočtu, což je období v římské Itálii obvykle spojené se stavem stagnace a úpadku, podle zjištění archeologická studie publikovaná v nové knize Roman Urbanism in Italy.

Tyto průzkumy odhalily římskou osadu „Interamna Lirenas“, kde na vrcholu pravděpodobně žilo 2000 lidí.

„Zdá se, že historická trajektorie Interamny se výrazně odchýlila od tradičních narativů o vývoji římské Itálie v období císařství, o kterém se dlouho předpokládalo, že byl charakterizován stagnací a úpadkem,“ píše se v kapitole knihy.

Výzkumníci použili analýzu keramiky, magnetické a pozemní radarové průzkumy a cílené vykopávky, aby odhalili důkazy o říčním přístavu, zastřešeném divadle, působivých lázeňských komplexech a stovkách hustě postavených domů ležících pod povrchem jinak nepopsatelného pole.

„Začali jsme s místem tak neperspektivním, že se ho nikdo nikdy nepokusil vykopat – to je v Itálii velmi vzácné,“ řekl doktor Alessandro Launaro z University of Cambridge a autor studie.

„Na povrchu nebylo nic, žádné viditelné stopy budov, jen kousky rozbité keramiky. Ale to, co jsme objevili, nebyl stojatý, ani zdaleka ne. Našli jsme prosperující město, které se po 900 let přizpůsobilo každé výzvě.

Pod povrchem archeologové identifikovali komplex říčního přístavu (kompletní se skladištěm, chrámem a lázní), zastřešené divadlo s kapacitou 1500 lidí, tři působivé lázeňské komplexy, tržní budovy a stovky hustě postavených domů.

Analýza keramiky spolu s dalšími důkazy naznačuje, že město přežilo asi o 300 let později než úpadek Říma.

„Skutečnost, že se toto město rozhodlo pro zastřešené divadlo, tak rafinovanou budovu, nezapadá do úpadku. Toto divadlo bylo hlavním symbolem společenského postavení. Ukazovalo to bohatství, moc a ambice města.“

Launaro říká: „Interamna Lirenas byla strategicky umístěna mezi řekou a hlavní silnicí a byla prosperujícím uzlem v regionální městské síti. Pro Julia Caesara by to bylo cenné, když se snažil upevnit podporu v celé Itálii během občanských válek.

https://cosmosmagazine.com/history/civilisations/unpromising-archaeological-site-rewrites-decline-of-roman-empire/
Zobrazení: 1