Pohádka o mikrosondáži

Pohřeb harpole: mikrovýkop nese ovoce

13. prosince 2023

Rok pečlivých mikrovýkopů půdních bloků získaných z hrobu v posteli ze 7. století objeveného poblíž vesnice Harpole v Northamptonshire v dubnu 2022 odhalil nové podrobnosti o pohřbu a jeho výjimečném vybavení. Náhrdelník ze zlata, skla a drahokamů s 30 přívěsky byl vyčištěn, čímž byla odhalena složitost zlatnictví a brilantní barvy skla a drahokamů. Centrální přívěsek je velký čtvercový vykládaný granát a zlaté spirály, připomínající mnoho kusů ve Staffordshire Hoard.

Unikátní stříbrný prsní kříž je stále v procesu vysvobození ze svého půdního stavu. Archeologové jej vykopávají extrémně pomalu kvůli jeho složitosti a křehkosti.

Centrální kříž je zdoben menším zlatým křížem, který má velký granát a čtyři menší granáty. Na konci každého ramene jsou menší kruhové kříže ze stříbra s granátovým a zlatým středem. Ty jsou velmi podobné hrudním křížům nalezeným v jiných vysoce postavených ženských pohřbech z této doby, včetně pohřbu Trumpington. Použití těchto křížů v rámci jednoho většího kříže je však jedinečné a naznačuje, že jednotlivec mohl mít v křesťanské komunitě velmi zvláštní postavení.

Prostřednictvím mikrovýkopů naši konzervátoři odhalili, že je většinou vyroben z extrémně tenkých plátků stříbra připevněných ke dřevu, jehož zkorodovaný povrch je sotva rozeznatelný od okolní půdy. Doufáme, že identifikujeme typ použitého dřeva a lépe pochopíme, jak byl kříž postaven.

Laboratorní výzkum také našel další kosterní pozůstatky vysoce postavené ženy pohřbené v hrobě. V počátečním výkopu in situ bylo objeveno pouze několik zubů, ale ukázalo se, že jeden z půdních bloků získaných z výkopu obsahuje více částí kostry: horní část stehenní kosti, kus pánevní kosti, obratle, část kostry. ruku a zápěstí. Kosti byly připíchnuté pod rozdrcenou měděnou miskou, která byla pohřbena s nebožtíkem. Měď zabránila obvyklému procesu rozkladu organických zbytků.

Naši specialisté pokračují v analýze a skládání příběhu Harpole Burial. Kromě lepšího porozumění nalezeným a pohřbeným předmětům se doufá, že vědecké techniky mohou odhalit více o tehdejších pohřebních rituálech. To potenciálně zahrnuje studium malých úlomků organické hmoty, které mohou obsahovat vodítka o tom, co měla osoba na sobě a na jakých typech materiálů ležela.

Zobrazení: 0