Lidé, o kterých jsme si to nikdy neuvědomili, utvářeli to, jak jíme

I když jíme z nutnosti, vývoj způsobu přípravy a podávání jídla z něj také udělal neuvěřitelně příjemný zážitek, na který se každých pár hodin těšíme. A zatímco si často sedneme k domácí večeři inspirované našimi oblíbenými televizními šéfkuchaři, proběhneme se autem, abychom si dali vydatné jídlo z našeho oblíbeného fastfoodu, nebo se oblékli na oslavu příležitosti v naší oblíbené restauraci, málokdy se zastavíme, abychom zvážili, jak přesně skončila jídla, která milujeme, na našich talířích.

Inovativní kuchaři, gurmáni a podnikatelé nám vydláždili cestu k plnému vychutnání našeho jídla. Pokud jste někdy přemýšleli, jak se netradiční taco stop stala oblíbenou mexickou posedlostí amerického rychlého občerstvení, příprava jídel se dostala z předmětu receptů na standardní kabelové programování nebo kdo stáli vynálezci a šéfkuchaři za některým z nejoblíbenějších amerických pohodlí potravin, tento seznam je pro vás.

Když Upton Sinclair začal počátkem 20. století zpovídat dělníky v masokombinátu v oblasti Chicaga, měl v úmyslu odhalit krutou realitu, s níž se v masokombinátu potýkalo mnoho dělníků z řad přistěhovalců.

The Jungle, publikovaná v roce 1906, byla beletrie založená na sedmi týdnech, které strávil vyšetřováním a vedením rozhovorů v chicagském Union Stock Yards. Děj knihy se soustředil na neúprosné pracovní podmínky, kterým litevský přistěhovalec trpěl, aby zajistil svou rodinu.

Místo toho, aby vyvolalo pobouření za lepší pracovní podmínky, expozice více upozornila na nehygienické podmínky v továrnách, kde se zpracovávalo americké maso. Poté, co se veřejnost dozvěděla, že maso padalo na podlahu s pilinami, aby je okusovaly krysy, než bylo vyzvednuto a zabaleno, byla vláda nucena to prošetřit. Kongres si uvědomil, že autorova tvrzení byla pravdivá, a začal okamžitě pracovat na přijetí zákona o čistých potravinách a léčivech a zákona o kontrole masa.

Sinclair sám poznamenal:

Mířil jsem na srdce veřejnosti a náhodou jsem ho trefil do žaludku.

https://www.ranker.com/list/people-who-changed-how-we-eat/lauren-glen?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240317&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 3