Hrobeček

Hrobka Seuthese III se nachází nedaleko Kazanlaku v Bulharsku. Seuthes III byl král Odryského království Thrákie z let c. 331 až c. 300 př. n. l. a zakladatel nedalekého thráckého města Seuthopolis.

Je to jedna z nejpropracovanějších hrobek v Údolí thráckých vládců.

Hrobka má působivou fasádu, neobvyklou 13m dlouhou vstupní chodbu a tři na sebe navazující prostorné místnosti. První místnost je obdélníková a má dvojitou sedlovou střechu ve tvaru duhy. V této komoře byl obětován kůň. Další místnost je kruhová a klenutá, zatímco třetí místnost je vytesána do obrovského kamenného bloku a má dvojitý kryt (připomínající sarkofág). Uvnitř je modelované pohřební lůžko.

Patří mezi největší mohyly v Thrákii, s maximální výškou 23 m a průměrem 130 m. Hrobka je postavena v předem nahromaděném mohylovém náspu. K průčelí a vstupu vede široká ulička.

Nalezena byla také nyní slavná velkolepá vyřezávaná hlava, o které se předpokládá, že představuje Seuthese III. Oči jsou vyrobeny z alabastru a skleněné pasty a řasy a obočí z měděných proužků.

Hrobka byla původně monumentálním chrámem na mohyle Golyama Kosmatka, postaveným ve druhé polovině 5. století před naším letopočtem. Po delším používání jako chrám, v pozdější části 3. století před naším letopočtem, byl uvnitř pohřben Seuthes lll. Komora sarkofágu obsahovala osobní věci, které byly nezbytné pro posmrtný život krále. Zahrnuje chrániče kolen, zlacenou přilbu s obrázky, koženou zbroj s límcem (plastron ze zlatých nití), velký meč a kopí. Jsou zde bronzové nádoby a tři velké keramické amfory, které byly naplněny hustým thráckým vínem. Podlahu a rituální postel pokrývá koberec tkaný zlatou nití. Celková hmotnost zlata včetně všech předmětů je více než jeden kilogram. Je zde třináct zlatých nášivek na koňské ohlávky s vyobrazeními lidí, zvířat a rostlin – předmětů, které jsou v thrácké archeologii vzácné. Další dva obdélníkové předměty jsou zlaté s postavami stojících válečníků, používané jako ozdoba pochvy meče. Na královské zbroji je masivní kruhová výzdoba. Rukojeť prutu je rovněž zlatá. V hrobě jsou uloženy zlaté nádoby se dvěma uchy na pití vína, nazývané také kiliky, a pozoruhodný zlatý věnec s větvičkami, listy a žaludy a mnoha dalšími předměty.

Po pohřbu byl vchod do prvních dvou místností zazděn, chodba vypálena a zasypána kamením a zeminou. Fasáda byla zasypána, a tak skryta před zraky.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tomb_of_Seuthes_III#History_and_use
Zobrazení: 3