Gilotina symbolem…

Gilotina mohla popravit 12 lidí každých 13 minut, což exponenciálně zvýšilo počet mrtvých během francouzské revoluce. Postupem času se účinnost gilotiny zlepšila, především díky úsilí Charlese-Henriho Sansona, který stroj osobně testoval na zvířatech a mrtvolách.

Sanson poprvé veřejně vyzkoušel gilotinu na Nicolasi-Jacques Pelletierovi. Přesnost, s jakou se Pelletierova hlava oddělila od těla, zjevně Sansona potěšila a použití gilotiny se následně rozšířilo…

Diváci se začali shromažďovat, aby sledovali vojáky, kterým se říkalo četníci, vedoucí vozíky, které vezly odsouzené jedince. Jeden očitý svědek popsal vozíky:

Jsou to stejné vozíky jako ty, které se používají v Paříži na převážení dřeva; přes ně jsou položeny čtyři desky jako sedadla a na každé desce seděly dvě a někdy i tři oběti; ruce mají svázané za zády a neustálé otřesy vozíku je nutí kývat hlavami nahoru a dolů k velkému pobavení diváků.

https://www.ranker.com/list/what-it-was-like-at-a-guillotine-execution/melissa-sartore?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240328&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 2