Řecký nekrál

Druhý syn královny Viktorie, Alfred, vévoda z Edinburghu, měl příležitost stát se králem svého vlastního národa – Řecka. V roce 1832 byl Otto, druhý syn krále Ludvíka I. Bavorského, zvolen králem Řecka na londýnské konferenci v roce 1832. Na této konferenci Británie, Francie a Rusko uznaly Řecko jako suverénní národ a prohlásily svůj záměr nikdy pokusit se nad tím vládnout.

Král Otto však nebyl oblíbeným panovníkem a jeho vláda byla poznamenána otázkami, kdo bude jeho nástupcem. Jelikož neměl děti a žádný z jeho bratrů se nestal pravoslavným (kontingent Ottova dědice), budoucnost řeckého trůnu byla nejasná. V roce 1862 vyvolala otázka nástupnictví stejně jako negativní nálady kolem Otty povstání v Aténách a vyústilo v jeho vynucenou abdikaci.

Když byl Otto doma z cest, dveře byly pro Řeky otevřené, aby zvolili nového krále. Oblíbeným kandidátem nebyl nikdo jiný než náhradní dědic anglického trůnu, Alfred, vévoda z Edinburghu. Naneštěstí pro Alfreda byl jeho nástup na řecký trůn zablokován ustanoveními londýnské konference z roku 1832, kromě silného odporu královny Viktorie, která byla proti jeho jmenování. Nicméně 231 016 voličů z 241 202 hlasovalo pro Alfreda.

https://www.ranker.com/list/what-happened-to-royal-spares/garri-chaverst?ref=collections_btm&l=2413116&collectionId=1854
Zobrazení: 3