Rozetová čelenka

Rozměry: L. vpředu 35 cm (13 3/4 palce): Obvod 40,2 cm (15 13/16 palce)

Zlato, gesso, karneol, jaspis, průhledné mačkané sklo, neprůhledné tyrkysové sklo

Muzeum Met. 26. 8. 117

Čelenka je vyrobena ze zlata, gessa, karneolu, jaspisu a skla. The Met Museum píše; „Tyto rozety z pohřební výbavy tří zahraničních manželek Thutmose III. byly vystaveny různými způsoby od doby, kdy se dostaly do Metropolitního muzea v roce 1926. Předchozím divákům je nejznámější jejich rekonstrukce jako součást přebalu paruky s 26.8.117bb jako hlavový díl. Takový kryt byl poprvé navržen Herbertem E. Winlockem v roce 1937 a později upraven. Podle současného chápání je připojení rozet ke zlatému kotouči 26.8.117bb a použití pramenů rozet jako pokrývky paruky nejisté.“

Nedokončená hlava Nefertiti ve zlatě vykládaném karneolem, tyrkysové pokrývce hlavy, patřící královně Thutmose III. (Met Museum. 26.8.117), vyfotografována v Káhiře Albertem Shoucairem pro knihu pro knihu Klenoty faraonů od Cyril Aldred, 1971. Thames and London Limited.

Menhet, Menwi a Merti, také hláskované jako Manhata, Manuwai a Maruta, byly tři nezletilé manželky faraona Thutmose III z 18. dynastie narozené v zahraničí. Jsou známí svou bohatě zařízenou hrobkou vytesanou ve skále ve Wady Gabbanat el-Qurud poblíž Luxoru v Egyptě. Předpokládá se, že jsou Syřané, protože všechna jména zapadají do kanaánských jmenných forem, ačkoli jejich konečný původ není znám. Západ semitský původ je pravděpodobný, ale pro Menwi byly navrženy jak západní semitské, tak hurrianské odvozeniny.

https://egypt-museum.com/rosette-headdress
Zobrazení: 2