Zákon o čistotě – od roku 1516

Ti Němci, pořád jen čistota...

Německý zákon o čistotě je nejstarší nařízení potravinářského práva na světě, které platí dodnes. Přikázání vydal bavorský vévoda Wilhelm IV v roce…

Originální osvědčení německého zákona o čistotě

Německý zákon o čistotě je nejstarší nařízení potravinářského práva na světě, které platí dodnes. Přikázání vydal bavorský vévoda Wilhelm IV. v roce 1516. Všechny novější zákony týkající se vaření piva vycházejí vždy z původního znění tehdejšího zákona o čistotě.

Obsah zákona o čistotě

Uvádí, že pivo lze vařit pouze z ječmene, chmele a vody. Díky této regulaci dosáhlo bavorské pivo předního postavení mezi tehdejšími pivy. Ostatní země v Německé říši proto přijaly zákon o čistotě.

Kvasinky nejsou zmíněny, protože jejich význam ještě nebyl plně rozpoznán. Lidé se tehdy spoléhali na kvasinky, které byly ve vzduchu (spontánní kvašení). Aby bylo možné vyrábět pšeničné pivo, bylo povoleno použití pšenice místo ječmene.

Německý zákon o čistotě byl vždy důležitým znakem kvality německého piva! Zákon o čistotě tehdy dokonce německému pivu přisoudil zvláštní status. Zejména v dnešním světě – kdy je mnoho potravin pod drobnohledem – zákon z roku 1516 zaručuje, že německé pivo neobsahuje umělá aromata ani zvýrazňovače chuti.

Zákon o čistotě doslovně

„Především chceme, aby od nynějška všude v našich městech, na trzích i na venkově žádné pivo neobsahovalo víc než jen ječmen, chmel a vodu. Každému, kdo vědomě poruší náš příkaz a nedodrží ho, mu soudní orgány za trest nemilosrdně odeberou tento sud piva, kdykoli k tomu dojde.“

Zobrazení: 5