Heinrich a Wenzel

Heinrich Toppler (* kolem 1350 v Rothenburg ob der Tauber; † 13. června 1408 tamtéž) byl radním císařského města Rothenburg ob der Tauber. Opakovaně byl zvolen starostou města. Pod jeho vedením město získalo četné hrady a statky ve svém okolí a stalo se významnou regionální velmocí v jižním Německu.

Paralelně s rozšiřováním území císařského města osobně získal také rozsáhlé nemovitosti, které z něj udělaly jednoho z nejbohatších občanů Rothenburgu. V Taubertalu, mimo městské hradby, nechal postavit reprezentativní obytnou věž, tzv. Topplerschlösschen. Topplerův pád byl nakonec sporem s králem Rupprechtem a norimberskými purkrabími. Ve vojenské tísni se Toppler obrátil na sesazeného krále Václava. Poté, co byly zachyceny Václavovy dopisy městu Rothenburg, zahájil Rupprecht proces proti Topplerovi za zradu. V roce 1408 byl zavřen do žaláře radnice a o několik měsíců později zemřel stětím.

V červnu 1373 byl v Rothenburgu Václav Lucemburský, 12letý syn císaře Karla IV. V roce 1376 byl Václav korunován římsko-německým králem. Po těchto volbách došlo v následujících letech v jižním Německu ke zmateným vojenským konfliktům, které zpočátku vyvolali někteří němečtí princové, kteří měli důvod se obávat, že budou použity k financování zadlužené královské rodiny. Rothenburg a Heinrich Toppler sehráli v těchto sporech důležitou roli – nejprve neúspěšným pokusem o mediaci na říšském sněmu v Rothenburgu v roce 1377, poté od roku 1378 jako strana na straně Švábské ligy měst, která bojovala proti knížatům. V roce 1382 došlo mezi Ligou měst a knížaty k příměří, během kterého Toppler působil jako vyslanec Ligy měst.

https://de.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Toppler
Zobrazení: 2