Pivo nesoucí Spitfires z druhé světové války

Jen pár týdnů po dni D se v novinách objevila zpráva, že naši chlapci na frontě měli k dispozici pouze vodnatý jablečný mošt a otrávenou vodu. Bohužel nebylo k dispozici žádné dopravní letadlo, které by dopravilo nepodstatné předměty na předsunutou přistávací plochu. V důsledku toho se několik squadron Spitfire operujících z nedalekého RAF Tangmere postavilo výzvě tím, že použilo 45galonový tank Jettison (normálně používaný jako palivo), ale tank byl vyčištěn a přeměněn na přepravu piva. Byla distribuována fotografie ministerstva letectví, na které byl velitel perutě Rolf Arne Berg z No. 132 Norwegian Wing sedící na křídle Spitfiru Mk IX a sledující průběh, jak je Pale Ale přečepováno ze sudů do přídavné nádrže letadla.

Jednou z prvních perutí, které se zúčastnily pivních závodů, byla peruť 412 RCAF ze 126. křídla, Druhé taktické letectvo, která byla místně umístěna v RAF Merston a později v RAF Tangmere během období invaze. Vylézt nahoru nad sussexskou krajinou a nastavit kurz k nedávno vytvořeným předsunutým přistávacím plochám na čerstvě osvobozené francouzské půdě, i když nebyly vždy zcela osvobozeny! K jednomu z prvních přistání došlo na pásu známém jako ‚B4‘, kde byli němečtí odstřelovači stále v dosahu a piloti byli informováni, že by měli okamžitě odletět!

11 dní po zahájení invaze zahájila další kanadská jednotka 416 ‚City of Oshawa‘ Squadron, Královské kanadské letectvo, s pivní lety z RAF Tangmere se svými Mk II na nově vybudované letiště v Bazenville, jen tři míle od Gold Beach.

Další použitou metodikou bylo létání s pivem v sudu. Byla provedena úprava umožňující přepravu sudu na pumových závěsnících Spitfirů. Piloti s 131. (polským) křídlem RAF, létající na Spitfirech Mk IX (pravděpodobně 302. peruť nebo 308. peruť), tvrdili, že vynalezli myšlenku „pivní bomby“ za pomoci sudů, které měly podomácku vyrobené nosní kužely. Tak jsou aerodynamičtější. Tato letadla operovala z RAF Ford, co by kamenem dohodil od RAF Westhampnett, současného domova Spitfires.com.

RAF také později využilo Hawker Typhoon k provádění těchto pivních jízd. Tyto letouny byly schopny nést ve svých nádržích mnohem více než Spitfire. USAF také kopírovalo to, co dělalo RAF. s letadlem P47 Thunderbolt.

https://www.spitfires.com/post/ale-delivery-spitfires
Zobrazení: 3