Rozhlasové vysílání „Válka světů“ způsobilo rozšířenou paniku

30. října 1938 se do éteru dostala rozhlasová inscenace Orsona Wellese „Válka světů“, která ve stylu zpravodajského vysílání vyprávěla příběh o mimozemské invazi do Ameriky. Program prý vyvolal masovou hysterii důvěřivých posluchačů, kteří nedokázali rozlišit mezi skutečností a fikcí.

Pravda je trochu složitější. Historici nyní tvrdí, že Wellesovo vysílání nevyvolalo veřejnou hysterii. Podle A. Brada Schwartze, který popsal historii tohoto vysílání:

[…] tvrdit, že Válka světů zpanikařila milion lidí, by bylo stejně nepřesné jako tvrdit, že nikoho nevyděsila. Milion Američanů mohl skutečně nakrátko věřit, že Země byla té noci napadena Marťany – nebo alespoň, že se v New Jersey děje něco strašného – ale téměř žádný z nich ve skutečnosti nepropadl panice.

Kde se vzal mýtus o rozšířené panice? Mediální učenci Jefferson Pooley a Michael J. Socolow tvrdí, že noviny si příběh vymyslely, aby zdiskreditovaly rádia jako zdroje informací. https://www.ranker.com/list/historical-stories-too-good-to-be-true/setareh-janda?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240629&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a

Zobrazení: 2