Modré pilulky a Lincoln

Rtuť se v historii používala k léčbě řady onemocnění. Od zácpy přes parazitární zamoření až po syfilis byla rtuť požívána a aplikována jako lokální lék. Během 17., 18. a 19. století byla v Evropě a ve Spojených státech populární „modrá hmota“ – pilulka na bázi rtuti.

Recepty na modré pilulky se lišily. Jádrem směsi byla rtuť, ale byla přidána také med, cukr a další látky. Dá se brát i jako sirup.

Prezident Abraham Lincoln, popisovaný jako „smutně vyhlížející muž; jehož melancholie z něj kapala, když šel“, byl známý tím, že během 50. let 19. století bral modré pilulky na „hypochondriózu“ (neboli melancholii). Lincolnův kolega, John T. Stuart, mu poradil, „aby si vzal prášky s modrou hmotou, a začal je užívat před odjezdem do Washingtonu a po dobu pěti měsíců, když byl prezidentem“. Stuart pokračoval, v roce 1861, Lincoln, „řekl mi, že je přestal používat, protože mu nevyhovovaly.“

Modrá hmota však z trhu nezmizela. Byla uvedena v Ročence farmacie z roku 1871 a návod, jak efektivně a efektivně vyrábět modrou hmotu, byl zahrnut do Praktického Druggist and Pharmaceutical Review of Reviews až v roce 1917.

Ačkoli se rtuť stále nachází v některých lécích i dnes, modrá hmota byla obzvláště toxická a mohla způsobit otravu rtutí u mnoha jedinců, kteří ji užívali. Rtuť jako lék na melancholii nebo depresi již není standardem péče, přičemž se stále více uvědomuje, že vystavení tomuto prvku může ve skutečnosti způsobit onemocnění.

https://www.ranker.com/list/historical-lasts-medicine/melissa-sartore?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240710&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 2