Alcatraz

Protože jsem dostal něco fotek z Alkatrzu, trochu to zjitřilo mou představivost a informační nedostatečnost o Skále…

Název Alcatraz je odvozen ze španělského „Alcatraces“. V roce 1775 španělský průzkumník Juan Manuel de Ayala jako první vplul do toho, co je dnes známé jako San Francisco Bay – jeho expedice záliv zmapovala a pojmenovala jeden ze tří ostrovů Alcatraces. Postupem času bylo jméno poangličtěno na Alcatraz. Zatímco o přesném významu se stále diskutuje, Alcatraz je většinou překládán jako „pelikán“ nebo „podivný pták“.

V roce 1850 prezidentský příkaz vyčlenil ostrov pro možné využití jako vojenská rezervace Spojených států. Kalifornská zlatá horečka, výsledný boom růstu San Francisca a potřeba chránit Sanfranciský záliv vedly americkou armádu k vybudování Citadely neboli pevnosti na vrcholu ostrova na počátku 50. let 19. století. Armáda také plánovala nainstalovat na ostrově více než 100 děl, čímž se Alcatraz stal nejsilněji opevněným vojenským místem na západním pobřeží. Společně s Fort Point a Lime Point tvořil Alcatraz „obranný trojúhelník“ určený k ochraně vstupu do zálivu. Ostrov byl také místem prvního funkčního majáku na západním pobřeží Spojených států.

Koncem 50. let 19. století byli na ostrově i první vojenští vězni. Zatímco obranná nutnost Alcatrazu se postupem času zmenšila (ostrov nikdy nestřílel v bitvě ze svých zbraní), jeho role jako vězení bude pokračovat po více než 100 let. V roce 1909 armáda strhla Citadelu a nechala její suterén, aby sloužila jako základ pro nové vojenské vězení. V letech 1909 až 1911 stavěli vojenští vězni na Alcatrazu novou věznici, která byla označena jako Pacifická pobočka, americká disciplinární kasárna pro americkou armádu. Právě tato vězeňská budova se později proslavila jako „The Rock“.

Americká armáda užívala ostrov více než 80 let – od roku 1850 do roku 1933, kdy byl ostrov převeden pod Ministerstvo spravedlnosti USA pro použití Federálním úřadem pro vězeňství. Federální vláda se rozhodla otevřít věznici s maximální ostrahou a minimálním privilegiem, která by se zabývala těmi nejnenapravitelnějšími vězni ve federálních věznicích a ukázala veřejnosti dodržující zákony, že federální vláda to myslí vážně s potřením nekontrolovatelného zločinu ve 20. 30. léta 20. století.

https://www.bop.gov/about/history/alcatraz.jsp
Zobrazení: 0