Sádlo, sádlo, sádlo…

Upton Sinclair v Džungli, román Džungle je zasazen do Chicaga na přelomu století, kam se z Litvy přistěhuje rodina Jurgise Rudkuse. Jejich krajan Jokubas, který zde vlastní krámek s lahůdkami, je k sobě vezme do podnájmu a ukáže jim jeden ze dvou velkých masokombinátů, ve kterém by měli hledat zaměstnání. Všichni jsou ohromeni rozlehlostí jatek a účelností všech prací, které se tam provádějí. Heslo – nic, co zde vidíte nepřijde na zmar – bude mít ještě zcela jiný význam, než si nyní myslí. také hovoří o dělnících, kteří padali do kádí se sádlem a byli tam ponecháni, neobjeveni, celé hodiny nebo dokonce dny. Protože sádlo vzniká rozpouštěním tuku, lidské maso se tak jednoduše stalo součástí produktu:

…a pokud jde o ostatní muže, kteří pracovali v nádržích plných páry a v některých z nich byly otevřené kádě blízko úrovně podlahy, jejich zvláštní problém spočíval v tom, že spadli do kádí; a když je vylovili, nezbylo jich nikdy dost na to, aby stáli za vystavování – někdy byli celé dny přehlíženi, dokud se vše kromě kostí nevydalo do světa jako durhamské čisté listové sádlo!

https://www.ranker.com/list/disgusting-conditions-in-historical-meatpacking-plants/laura-allan?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240830&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
https://www.databazeknih.cz/knihy/dzungle-64135
Zobrazení: 5