Octový koláč

Když byly čerstvé produkty vzácné, pionýři používali přísady jako jablečný ocet do koláčů, aby napodobili chuť jablek nebo citronů. Jablečný ocet – také používaný k léčebným a čisticím účelům – dodává koláči kyselou jableěnou nebo citrusovou příchuť, dostatečně podobnou, aby uspokojil cestovatele.

Octový koláč lidé dělají dodnes.

Tento recept pochází z vydání časopisu Gourmet z roku 1963, ale historie octového koláče sahá mnohem dále. Koláč vynechává čerstvé ovoce nebo citrusovou šťávu ve prospěch ovocné kyselosti jablečného octa, díky čemuž je šetrný a praktický. Ačkoli je dezert často mylně popisován jako pobídnutý strohostí z období deprese, lidé ho ve skutečnosti připravují přinejmenším od poloviny 19. století.

Po předpečení koláčové kůry vlijte jemně uvařenou směs mouky, cukru, vody, octa a vajec pro krátké zapékání a posypte skořicí. Pokud máte rádi šachový koláč, ale přejete si, aby obsahoval ještě trochu údernosti, vyzkoušejte tuto staletí starou klasiku.

Celková doba 5 hodin (včetně chlazení)

8–10 porcí

Ingredience

1 plátek Náš oblíbený koláč Crust

1 polévková lžíce víceúčelové mouky a další pro povrch

2 velká vejce

1 šálek (200 g) cukru, rozdělený

2 polévkové lžíce jablečný ocet

Skořice na poprášení

Slazená šlehačka na ozdobu

Speciální vybavení: 9″–9½“ kulatá rýhovaná forma na dort (1″ hluboká) s odnímatelným dnem; závaží na koláč nebo syrovou rýži; teploměr s okamžitým odečítáním

Příprava

Krok 1

Rozválejte 1 plátek Our Favorite Pie Crust na lehce pomoučeném povrchu pomocí pomoučněného vále na 12″ kulatý. Vložte těsto do 9″–9½“ kulaté rýhované dortové formy a ořízněte přebytek, ponechte ½“ přesah. Přeložte přesah dovnitř a přitlačte ke stěnám pánve, abyste vytvořili okraj, který přesahuje ¼“ nad pánev. Dno skořápky celé propíchněte vidličkou a nechte 15 minut chladit.

Krok 2

Dejte rošt doprostřed trouby; předehřejte troubu na 200 °C.

Krok 3

Formu vyložte fólií a naplňte závažím na koláč nebo syrovou rýží. Kůru pečte, dokud okraje nezezlátnou a boky ztuhnou, asi 20 minut. Odstraňte závaží a alobal a pečte skořápku, dokud není dno zlaté, dalších 8–10 minut.

Krok 4

Mezitím ušlehejte 2 velká vejce a ¼ hrnku (50 g) cukru ve střední misce, dokud se dobře nespojí; zrušit.

Krok 5

Vyšlehejte zbývající ¾ šálku (150 g) cukru a 1 polévkovou lžíci víceúčelové mouky v 1-qt. těžký rendlík. Přidejte 2 lžíce. jablečný ocet a 1 šálek studené vody a promíchejte, aby se spojily. Přiveďte k varu a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Do vaječné směsi pomalu za stálého šlehání přidávejte octovou směs.

Krok 6

Nalijte koláčovou náplň do hrnce a vařte na mírném ohni za stálého míchání dřevěnou lžící, dokud náplň nepokryje zadní stranu lžíce a nezaznamená 80 °C na teploměru s okamžitým odečtem, 12–15 minut (nevařit). Pokud skořápka koláče není hotová, nalijte náplň do skleněné odměrky na 2 šálky a povrch zakryjte kolečkem voskového papíru.

Krok 7

Snižte teplotu trouby na 180 °C; horkou náplň nalijte do upečeného korpu koláče a vraťte do trouby. Pokud kůrka hnědne příliš rychle, zakryjte okraje koláčovým štítem nebo hliníkovou fólií. Koláč pečte, dokud náplň neztuhne, tedy 15–20 minut, poté nechte zcela vychladnout na pánvi odložené na mřížce. Rovnoměrně poprášíme skořicí a podáváme přelité slazenou šlehačkou.

https://www.ranker.com/list/pioneer-wild-west-food-facts/rachel-souerbry?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240928&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
https://www.epicurious.com/recipes/food/views/vinegar-pie
Zobrazení: 2