Kubánská krize

Karibská krize (též Kubánská krize) byla mezinárodní politická krize, která hrozila přerůst v jaderný konflikt. Vypukla v říjnu 1962 v důsledku rozmístění sovětských raket středního doletu na Kubě, kterým SSSR odpověděl na umístění amerických raket v Turecku. V reakci na to vyhlásily Spojené státy americké blokádu Kuby, která měla zabránit dopravení dalších raket na její území. To se podařilo, neboť sovětská plavidla se na hranici kontrolované zóny skutečně zastavila. Po dalších jednáních byly odstraněny i již instalované rakety, Spojené státy americké se zavázaly, že nenapadnou Kubu a že stáhnou svoje rakety středního doletu z Turecka (taktické jaderné pumy B61 tam jsou dodnes).

16. října 1962, se prezidentu Kennedymu dostaly do rukou snímky sovětských základen na Kubě. Okamžitě svolal schůzi se svými poradci, na které byla řešena otázka možného zásahu, případně jeho charakteru a možných rizik.

Skupina kubánských uprchlíků na Manhattanu sleduje v televizi projev prezidenta Kennedyho. Kennedy popsal sedmibodový program zaměřený na Kubu, včetně karantény. Kennedy také varoval Sovětský svaz před vyprovokováním jakýchkoli útoků.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karibsk%C3%A1_krize
Zobrazení: 3

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *