Občanská válka v USA

A pak, že není válka zdravá…

Byl jsem ohromen, když jsem se mohl dotknout někoho, kdo se narodil během občanské války. Moje prababičce byl 1 rok, když její otec zemřel na nemoc při službě… Žila do mých 14 let. Když jsem ji objal, cítil jsem, že objímám historii. Můj praprastrýc sloužil a dožil se 102 let. Zemřel nedlouho předtím, než jsem se narodil, ale moje matka, nyní ve věku 98 let, na něj dobře vzpomíná.

Když mu bylo 80 let, zanechal vzpomínky na své zážitky. Příběhy po čase vyprávěl sestřenici. Všechno to těsnopisně sepsala, a když skončila, opsala to na stroji a předala rodině. Každý zájemce si pro sebe zkopíroval 10stránkový dokument s jednoduchým řádkováním. Moje matka napsala naši kopii na stroji v roce 1946. Protože byla psána z rozhovorů, měl jsem vždy pocit, jako bych ho znal také…

A proto jsou vzpomínky tak důležité.

A jiný příběh…

Ze všech svých předků jsem našel jen jediného, který bojoval v americké občanské válce. Všichni ostatní byli buď příliš mladí, příliš staří, nebo příliš bohatí, než aby šli bojovat. Pocházel z města v Apalačských horách.

Každopádně se přidal ke Konfederaci a bojoval…ale měl krizi svědomí. Bylo to obvyklé „Proč chudí bojují za bohaté?“ argumentoval.

Tak se střelil do nohy (na tu dobu opravdu riskantní tah) a chvíli počkal a řízl se do tlamy. Když se k němu dostal lékař, dospěli k závěru, že na amputaci je příliš pozdě. Chudák chlapec vykašlával krev a umíral na otravu krve. Byl poslán domů, aby tam zemřel. Ubohá duše.

Šel domů, noha se uzdravila a vstoupil do armády Unie… Stal se kazatelem a zemřel ve 20. letech 20. století poté, co pronesl své poslední kázání na své přední verandě.

Potkal jsem jeho pravnučku, která náhodou byla na jeho posledním kázání, když byla ještě malá holka. V 90. letech byla stále naživu a na rodinném setkání předala všechny tyto roztrhané deníky…

https://www.ranker.com/list/ancestor-civil-stories/gordon-cameron?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240617&lctg=634b99087c669b01150c1341&user_email=51b91ddebe84db4be476b0e799a9324a
Zobrazení: 3