Obávaná vězení v Benátkách: přísná spravedlnost podle Serenissimy

Toto je tady, neb jsem od Marka P. dostal mnoho fotek a samotného mě to nikdy až tolik nezajímalo…

Stavba sahá až do 16. století, o čemž svědčí i promulgace Rady deseti z 15. března 1591. V něm se praví, že protože již existující Wells byly příliš drsné pro zadržování vězňů, bylo nutné postavit nový struktura pro ubytování osob odsouzených za menší zločiny. Piombi byly postaveny v podkroví budovy, kde měla Rada deseti svůj archiv, nad Sala dei Tre Capi.

„Mým jediným potěšením proto bylo pást se na chimérických plánech, jak znovu získat svobodu, bez které jsem už nechtěl žít. Jediné, co jsem dělal, bylo myslet na útěk, protože jsem byl přesvědčen, že to dokážu jedině tak, že na to budu myslet.“

To jsou slova, jimiž Giacomo Casanova meditoval o svém útěku z obávaných věznic Dóžecího paláce, v nichž byl zavřený a které se staly mimořádně slavnými, protože byly zahaleny rouškou tajemství, mezi realitou a fantazií.

Spravedlnost v Serenissima byla něco velmi vážného! Považován za neúplatného a absolutně nestranného se nikomu nepodíval do tváře ve jménu té nejkrystaličtější zákonnosti. Republika ve skutečnosti držela skutečně tvrdý úder proti zločincům, ať už byli jakéhokoli sociálního původu.

Místem výkonu spravedlnosti byl Dóžecí palác, kde byla zahájena všechna soudní řízení, dnes bychom řekli civilní a trestní. Stačilo zahájit soudní proces v Benátkách: ve skutečnosti stačilo anonymní udání zaslané do paláce v epištolní podobě, zaslané zejména poštou a scénickými mramorovými „schránkami“, se zdáním mezi lidským a monstrózním. Případy byly projednány a uloženy v Kanceláři, což je dosti strohé místo, které dobře zastupuje její funkci.

Ale přísnost benátské spravedlnosti se dokonale projevila v tom, co bývalo mučírnou: úzké a děsivé místo, dřevěná studna, na jejíchž úzkých balkonech se otevíraly cely vězňů čekajících na soud. Zde byly ve skutečnosti všude v Evropě zavedeny praktiky zaměřené na vymáhání přiznání a pravd za zvuku krutého utrpení. Nejrozšířenější byla provázková metoda, ke které se vězňům přivazovala zápěstí a pomalu je vytahovala a věšela ve vakuu, dokud se nepřiznali. Hříšnost této praktiky však měla i nepřímou podobu: jistě nebyla náhoda, že cely vězňů hleděly nad tuto hlubokou studnu, protože tak bylo slyšet křik mučeného muže hlasitě a jasně, děsivě a tím pádem zrychleně. v praxi uznávání viny, bez velkého plýtvání časem. Diabolica Serenissima!

Hojně se využívalo i mučení kapkami vody: vězeň byl znehybněn na židli, zatáhl hlavu dozadu a na čelo mu spadla kapka ledové vody. Vždy na stejném místě, s velmi přesnou kadencí. Postupem času to vedlo k šílenství a vězni to nedovolilo odpočívat ani spát a následně ochlazovat celý jeho organismus. Vynucená poloha pak způsobila poškození svalů a problémy s krevním oběhem, a pokud byla páchána po dlouhou dobu, toto hrozné mučení vedlo ke smrti.

Člověk si musel počkat až do 17. století, aby viděl tyto odporné akce postupně mizet.

Kde ale skončili odsouzení, kteří byli shledáni vinnými a odsouzeni? Jednoznačně ve vězení! Každý Sestiere měl vlastní věznice, kde se sloužily menší zločiny: pro dlužníky byly například otevřeny brány věznic San Marco, které se nacházely v Mercerie, dnešní nákupní ulici; váleční padouši byli místo toho zavřeni v Gabioni di Terranova, kde nyní překypují Napoleonovy zahrady v Riva degli Schiavoni; a pak tu byly věznice Rialto, které vznikly, když bylo v této oblasti zřízeno prezídium smírčích soudů.

Ale v nejstrašnějších věznicích Dóžecího paláce se konaly těžké zločiny. Ach ano, protože v dóžecí rezidenci se nejen vykonávala spravedlnost, konaly se nejen soudy, ale byli také zadržováni zločinci, a tyto stavby byly bezpochyby nejobtížnějšími a nejobtížnějšími místy, kde se trávila léta věznění. Také v tomto případě se povaha zločinů shodovala s různými místy: uvnitř paláce byly i pozzi (studny), v nižších patrech i pozzi (podkrovní propadliště) a od 16. století nové věznice za Riem. di Palazzo.

https://www.visitvenezia.eu/en/venetianity/discover-venice/the-dreaded-prisons-of-venice-the-severe-justice-according-to-the-serenissima
https://en.wikipedia.org/wiki/Piombi
Zobrazení: 4

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *