Viollet-le-Duc

Dílo tohoto pána mně dlouhodobě zajímá, konečně jsem se podíval na Britannicu, co o něm píší tam…co píší Britové…

Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc, (narozen 27. ledna 1814, Paříž, Francie – zemřel 17. září 1879, Lausanne, Švýcarsko), francouzský gotický architekt, restaurátor francouzských středověkých staveb a spisovatel, jehož teorie racionální architektonické řešení spojovalo obrození období romantismu s funkcionalismem 20. století.

Viollet-le-Duc byl žákem Achille Leclère, ale ve své kariéře ho inspiroval architekt Henri Labrouste. V roce 1836 odcestoval do Itálie, kde strávil 16 měsíců studiem architektury. Zpátky ve Francii byl neodvolatelně přitahován ke gotickému umění. J.-B. Lassus nejprve vyškolil Viollet-le-Duc jako středověkého archeologa na restaurování Saint-Germain-l’Auxerrois (1838). V roce 1839 ho jeho přítel, spisovatel Prosper Mérimée, pověřil restaurováním opatského kostela La Madeleine ve Vézelay (1840), první stavby, kterou restaurovala moderní státní komise. Mérimée, významný medievalista, byl inspektorem nedávno vytvořené Komise pro historické památky, organizace, v níž se Viollet-le-Duc brzy stala ústřední postavou. Na počátku 40. let 19. století (až do 60. let 19. století) spolupracoval s Lassem na obnově pařížské Sainte-Chapelle a v roce 1844 byli spolu s Lassem jmenováni, aby obnovili Notre-Dame de Paris a postavili novou sakristii v gotickém stylu; toto pověření bylo považováno za oficiální sankci pro hnutí gotické obnovy ve Francii. Další důležitou ranou obnovou byly práce provedené v roce 1846 na opatském kostele Saint-Denis. Po roce 1848 byl spojen s Service des Édifices Diocésains, dohlížel na obnovu četných středověkých budov, z nichž nejvýznamnější byla katedrála v Amiens (1849), synodální sál v Sens (1849), opevnění Carcassonne (1852) a kostel Saint-Sernin v Toulouse (1862).

O Viollet-le-Duc lze říci, že dominoval teoriím architektonického restaurování 19. století; jeho původním cílem bylo restaurování ve stylu originálu, ale jeho pozdější restaurování ukazují, že často přidal zcela nové prvky vlastního designu. Archeologové a restaurátoři dvacátého století ostře kritizovali tyto fantazijní rekonstrukce a přidali struktury vydávající se za restaurování, protože často ničí nebo znejasňují původní podobu budovy.

Z jeho původních děl byly všechny jeho návrhy církevních budov ve slabém gotickém stylu, zejména kostely Saint-Gimer a Nouvelle Aude v Carcassonne a Saint-Denis-de-l’Estrée v Saint-Denis. Ve své vlastní tvorbě však nebyl potvrzeným středověkým buditelem, protože všechny jeho světské stavby až na jednu jsou v neklidném renesančním režimu.

Četná Viollet-le-Ducova písemná díla, všechna jemně ilustrovaná, poskytují základ, na kterém spočívá jeho vyznamenání. Napsal dvě velká encyklopedická díla obsahující přesné strukturální informace a rozsáhlou analýzu designu: Dictionnaire raisonné de l’architecture française du XIe au XVIe siècle (1854–68; „Analytický slovník francouzské architektury od XI. do XVI. století“) a Dictionnaire raisonné du mobilier français de l’époque carlovingienne à la Rénaissance (1858–75; „Analytický slovník francouzského nábytku od Carlovingů po renesanci“). Tato dvě díla v počtu 16 svazků poskytla zásadní vizuální a intelektuální inspiraci potřebnou k udržení hnutí Gothic Revival. Odhodlal se však promyslet svou cestu za hranice romantických atrakcí gotického stylu. Na základě dotazů francouzských architektonických teoretiků 18. století si představil racionální architekturu pro 19. století založenou na koherentním systému výstavby a kompozice, kterou pozoroval v gotické architektuře, ale která by v žádném případě nenapodobovala její formy a detaily. Architektura, myslel si, by měla být přímým vyjádřením současných materiálů, technologií a funkčních potřeb. Je ironií, že nebyl schopen přijmout výzvu svých vlastních nápadů, protože on i jeho francouzští žáci pokračovali v navrhování budov v eklektických stylech.

Obecná teorie architektury Viollet-le-Duc, která ovlivnila vývoj moderních organických a funkčních konceptů designu, byla uvedena v jeho knize Entretiens sur l’architecture (1858–72). Tato práce, přeložená do angličtiny jako Discourses on Architecture (1875), obsahující informace o konstrukci železných skeletů uzavřených nenosnými zděnými zdmi, ovlivnila zejména architekty konce 19. stol., z chicagské školy, zejména John W. Root. Mezi další důležité spisy Viollet-le-Duc patří L’Art russe (1877; „Ruské umění“) a De la décoration appliquée aux édifices (1879; „O dekoracích budovách“).

https://www.britannica.com/biography/Eugene-Emmanuel-Viollet-le-Duc

Ve své době asi výborné, nyní by bylo lépe, kdyby dělal něco jiného, třeba pěstoval ředkvičky…myslím, že termín gotický architekt, žijící v 19. století  vydá za vše…

Zobrazení: 0

Jeden komentář

  1. Hm. Mně při prohlížení kostelíků pře- nebo vystavěných Františkem Schmoranzem st. přišlo, že to je prostě gotický stavitel. Proto jsem také stylu neříkal pseudo-, ale novogotika. To nebyla napodobenina gotiky, ale autentická gotika „jako taková“. Rozkresloval kameníkům díly kružeb apod. zrovna tak, jako třeba mistři norimberští. Jistě oba tito stavitelé mnohé změnili nad míru, který by hověla mně, ale jejich znalost stylu i konstrukcí byla skvělá.

Komentáře jsou vypnuty.