Provins, středověké město

Kamarád Marek mně poslal pohled z Province, a také napsal, že to je nejvíc středověké město, co kdy viděl. Tak ve mně zahlodala zvědavost…a tohle je její výsledek.

Opevněné středověké město Provins se nachází na bývalém území mocných hrabat ze Champagne. Podává svědectví o raném vývoji v organizaci mezinárodních obchodních veletrhů a vlněného průmyslu. Urbanistická struktura Provins, která byla postavena speciálně pro pořádání veletrhů a souvisejících aktivit, byla dobře zachována.

Historické opevněné město Provins, které se nachází v Île-de-France v departementu Seine-et-Marne, je vynikajícím a autentickým příkladem středověkého veletržního města v Champagne, regionu, který byl důležitým centrem výměny a který byl svědkem, spolu se vznikem obchodních veletrhů v 11. století počátek významného mezinárodního obchodu v Evropě.

Tyto veletrhy mezinárodního rozsahu, které se zaměřovaly na obchodníky a obchodníky, vyžadovaly ochranu dálkové nákladní dopravy mezi Evropou a Východem a podporovaly rozvoj činností, jako je bankovnictví a směnárna, a také výrobní činnosti (koženictví, barvířství, textilie obchod). Urbanistické uspořádání a středověká obydlí, která zůstala v Provins, jsou vynikajícím příkladem architektonického souboru postaveného speciálně pro plnění těchto funkcí. Tento komplex zahrnuje kupecké domy, klenuté sklepy a sklady, venkovní prostory pro obchod a náboženské soubory. Město je také známé svým zachovalým obranným systémem, který byl vybudován na ochranu veletrhů.

Criterion (ii): Na začátku 2. tisíciletí bylo Provins jedním z několika měst na území hrabat Champagne, která se stala dějištěm velkých každoročních obchodních veletrhů spojujících severní Evropu se světem Středomoří.

Kritérium (iv): Provins do vysoké míry zachovává architekturu a urbanistické uspořádání, které charakterizuje tato velká středověká veletržní města.

Ačkoli Provins byl poničen během stoleté války ve 14. a 15. století, stejně jako během francouzské revoluce, bylo to minimální. Urbanistický plán středověkého města je dobře zachován, stejně jako velká část historických budov, kanály a vodohospodářský systém. Asi 150 historických domů si zachovalo své středověké klenuté sklepy, určené ke skladování zboží. Přes drobné změny od 17. století si město zachovalo svou celistvost i celistvost míst spojených s různými funkcemi veletrhů. Vztah horního města k pláním Plateau Briard je také neporušený. Nové budovy v dolní části města respektují objemy souboru a pěkně se integrují s historickými budovami.

Středověké veletržní město Provins zůstává díky svému hospodářskému úpadku, ale i přetrvávání svých městských funkcí dodnes relativně nedotčené. Prostranství, sklepy, veřejné a církevní budovy a opevnění si zachovaly středověký ráz skanzenu.

Na město Provins se vztahuje soubor ochranných opatření přijatých podle památkového zákona a zákona o životním prostředí, která zajišťují účinnou ochranu majetku. Kromě ochrany mnoha objektů podle památkového zákona a ochrany památkově chráněných území mimo hradby je součástí pozoruhodné památkové rezervace, jejíž zástavba je přísně kontrolována.

Složky majetku patří krajským a obecním úřadům, jednotlivcům a institucím. Ministerstvo kultury je odpovědné za dobrou implementaci různých typů právní ochrany. Soukromí vlastníci jsou zodpovědní za údržbu chráněných nemovitostí, všechny práce jsou umístěny pod dohledem architekta Bâtiments de France.

Ve spolupráci s dalšími institucionálními partnery město také realizuje řadu programů zaměřených na památky nebo konkrétní témata, jako je kulturní turistika, kontrola komerčního značení a regulace vjezdu vozidel.

Nárazníková zóna, která zahrnuje část roviny Brie, doplňuje tuto ochranu přidáním venkovského prvku. Vyhláška o výjimečném památkovém objektu, která se vztahuje na tuto oblast, je navržena tak, aby zabránila odlesňování a zakazuje všechny typy staveb, s výjimkou určitých zařízení veřejného zájmu, která jsou součástí

stručný seznam spolu s jejich přesným umístěním. Jakákoli úprava prostor podléhá povolení architekta Bâtiments de France. Zbytek ochranného pásma je řízen územně plánovacím dokumentem, který umožňuje na jedné straně identifikovat památkové prvky, které mají být zachovány, a na druhé straně tuto zónu regulovat podle zjištěných problémů. Plán správy nemovitosti se připravuje.

https://whc.unesco.org/en/list/873/

Tak, tady to je přímo od těch dnes nejpovolanějších…

Zobrazení: 0