Prosiměřice, kostel sv. Jiljí

První písemná zmínka o kostele pochází z 19. září 1226. Je v zakládací listině města Znojma. O základech starších kostela svědčí jeho románské základy, v druhé polovině 13. století byl podle současné módy přestavěn. K dalším úpravám došlo v první polovině 14. století, kdy byl kostel v majetku klášteru Louka. Došlo k snad k jeho zvětšení a také k zaklenutí presbytáře, přistavení opěrných sloupů a k dalším úpravám. V 15. století pak byl kostel opět upraven a opraven, interiér byl nově vymalován a v roce 1543 byla zaklenuta jižní loď kostela.

V osmdesátých letech 16. století byl kostel přestavěn, byla zaklenuta hlavní loď kostela, navýšeny jeho stěny a byla zvýšena věž. Okna byla nově upravena z gotických na oblouková a vybudován nový vchod do kaple. Kostel byl v roce 1620 v době třicetileté války vypálen a vypleněn. Byl však opraven a v roce 1657 nově vysvěcen a byly do něj pořízeny tři oltáře a nová křtitelnice.

Další velká přestavba kostela proběhla až po roce 1894, kdy podal Leopold Burger návrh na postavení čtyř rohových věžiček a k tomu Roku 1907 pak byl kostel opět mírně upraven a opraven a po první světové válce byly opraveny vitráže v oknech. V roce 1930 byly pořízeny nové zvony, které však byly v roce 1942 rekvírovány.

Takže vše je jasné. Jenom nyní je částečně kostel zbaven omítky, tak je vše možno verifikovat. Ten kostel zmíněný k roku 1226 opravdu není, tak se asi ví vše. Myslím, že tady není vidět ani ona stavba ze 13. století. Ten současný kostel je podle všeho z pol. 14. století…ale přece jen by stál přinejmenším za fotodokumentaci…

Zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Jilj%C3%AD_(Prosim%C4%9B%C5%99ice)

http://www.biskupstvi.cz/katalog/farnost.php?kod=p225

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Jilj%C3%AD_(Prosim%C4%9B%C5%99ice)
Zobrazení: 0

Jeden komentář

Komentáře jsou vypnuty.