Dominikánský klášter v Dubrovníku

Autor: Marija Gaura -7661 0

Dubrovnický dominikánský klášter byl založen v roce 1315 a postaven za pomoci místní vlády a mnoha místních i zahraničních řemeslníků. Klášter byl postaven u městské zdi, aby posílil jeho severovýchodní křídlo.

Kostel ze 14. století má širokou loď. Drastická přestavba v 70. letech 20. století vedla k úplnému zničení starého hlavního oltáře a svatyně. Z centrálního oblouku visí nádherný kříž od Paola Veneziana (asi 1300-62), který byl kostelu věnován jako votivní dar v roce 1384. Říká se, že je to jeden z největších malovaných krucifixů v Evropě, vysoký 500 cm.

Gotický klášter (postavený v letech 1456–83) navrhl florentský architekt Maso di Bartolomeo a vytvořili ho chorvatští zedníci. Půvabné trojité oblouky ambitu obklopují klidnou středomořskou zahradu.

Uprostřed klášterní zahrady je studna ze 14. století, která stále funguje. Během války v roce 1991 se každé ráno několik hodin čerpala voda z této studny. Odhaduje se, že poskytla vodu 50 procentům bombardované populace města.

Zvonice dominikánského kláštera je hlavní dominantou Starého města. Její stavba byl zahájena v 16. století a dokončena v 18. století.

Dubrovnický dominikánský klášter se nachází za palácem Sponza vedoucí k bráně Ploce.

Fotky dodal Marek Peška…dovolená v zahraničí čeká mnohé z vás, tak…

Zobrazení: 2