Saudi

Americký prezident Biden nepřicestoval do Rijádu v jednoduchém postavení. Ani na diplomatickém poli, kde se některé věci dle potřeby zapomínají rychleji než jiné, nevybledl ještě stín jeho předvolebních slibů, že se Saúdskou Arábií, zemí, která nedodržuje lidská práva a vraždí oponenty režimu, se přáteli nijak zvlášť nehodlá. Korunního prince Muhammada bin Salmána označil za vyvrhele.

O to kontroverzněji pak působily fotografie, které obletěly snad všechna světová média, na nichž se Biden se saúdským korunním princem zdraví velmi familiérním gestem – plácli si pěstmi, jako staří dobří přátelé z košíku.

Gesto s pohoršením komentovali zastánci lidských práv. Především pak organizace Demokracii pro arabský svět, která jménem zavražděného saúdského novináře Džamála Chášakdžího bojuje za lidská práva a rozvoj demokracie na Blízkém východě. Jeho výkonná ředitelka Sarah Leah Whitsonová obvinila Bidena ze zpronevěry vlastních ideálů:

„Donutíme Bidenovu administrativu zpovídat se ze zrady slibů, které daly Američanům. A to ukončit podporu brutálního režimu v Saúdské Arábii,“ řekla Whitsonová ke schůzce. Neobměkčil ji ani fakt, že Biden princi Salmánovi z očí do očí řekl, že se domnívám, že vraždu prominentního novináře nařídil právě on.

Ta dáma asi nevidí dál, než na špičku svého nosu…když se kácí les, padají třísky, jak by  možná dodala tetička Kateřina…

Zobrazení: 0