Izrael potvrdil, že Rusko odpálilo rakety na izraelské stíhačky F-16

Clement Charpentreau

Izraelský ministr obrany Benny Gantz veřejně potvrdil, že ruské síly se během náletu v Sýrii zaměřily na stíhačky F-16 izraelského letectva (IAF).Incident se odehrál 13. května 2022 v Masyafu na západě Sýrie. Stíhačky IDF se podle Times of Israel asi zaměřovali buď na íránské síly a proíránské milice v dané oblasti, nebo na syrské výzkumné centrum používané k výrobě chemických zbraní.

„Byl to ojedinělý incident,“ řekl Gantz místním médiím Channel 13, které o incidentu původně informovaly 26. července 2022. „Naše tryskáče v oblasti ani nebyly [když byly odpáleny rakety.“ Poznámka].“

Ministr také řekl, že zaměřovací radar S-300 se nezaměřoval na izraelské stíhačky, i když nespecifikoval, zda to bylo kvůli aktivnímu rušení z letadla, nebo jen varovným výstřelem od ruských sil.

Není to poprvé, co moskevská podpora syrského režimu vedla k třenicím s Izraelem. V září 2018 bylo ruské sledovací letadlo Iljušin Il-20 sestřeleno syrským raketovým systémem S-200 během náletu izraelských F-16 na syrská chemická zařízení v průmyslové zóně Latakia.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo izraelské piloty z použití letounu Il-20 jako krytí, což vedlo ke smrti 15 ruských členů posádky.

Tento příspěvek v této době jsem si nemohl odpustit…

https://www.aerotime.aero/articles/31733-israel-confirms-russia-fired-missiles-at-israeli-f-16-fighters?utm_source=newsletter&utm_medium=email
Zobrazení: 0