Kaple Saint-Yves v Rennes

Kaple Saint-Yves je kaple dříve zasvěcená římskokatolické bohoslužbě a nachází se ve francouzském městě Rennes v Ille-et-Vilaine, na rohu rue Saint-Yves a rue Le Bouteiller. V současné době zde sídlí interpretační centrum pro architekturu a dědictví Rennes Métropole.

Historie kaple Saint-Yves je úzce spjata s rozvojem nemocniční činnosti ve městě Rennes. 8. října 1358 kanovník Eudon Le Bouteiller, kněz diecéze Tréguier, položil akt založení Maison-Dieu v Rennes a rozhodl se přeměnit své panství a jeho hospodářské budovy na hospic zasvěcený také Panně Marii1. Tento charitativní čin je součástí krizového kontextu, války o dědictví Bretaně, kdy obléhání neušetřilo město, zejména to z let 1356–1357, což přispělo k šíření bídy a nemocí2.

Provozovna, která se nachází na území farnosti Saint-Étienne, její farář, účastník zakládacího aktu, pověřuje její řízení dvěma kaplanům vybraným převorem opatství Saint-Melaine a také dvěma buržoazním. S přibývajícími dary a nadacemi padla správa instituce na tři probošty a kněze jmenované městskou obcí a katedrální kapitulou.

Velmi brzy pod invokací svatého Yvese, čerstvě kanonizovaného v roce 1347 a také bývalého úředníka biskupství v Trégorois, netrvala dlouho přestavba nemocnice, počínaje kaplí, uskutečněné v roce 1494 na místě bývalé panské oratoře.

Dnes je to jediné svědectví o nemocničním zařízení, které mělo v těchto místech pokračovat až do jeho přesunu v roce 1858 do současného Hôtel-Dieu, rue de la Cochardière.

Augustiniánské jeptišky z Mercy of Dieppe se 27. června 16445 přestěhovaly do Hôtel-Dieu Saint-Yves. Sloužily nemocným až do Francouzské revoluce, než se vrátily v roce 1804 a podílely se na odstranění ‚Hôtel-Dieu, aniž by přestaly svou činnost až do roku 1896.

Nemocnice na břehu řeky Vilaine, rozšířená v 17. a 18. století, zažila postupné ničení svých klasických budov po splavování řeky a výstavbě moderních budov a sídel podél přístaviště Duguay-Trouin7. 4.

V kapli, konventní i nemocniční, bude v letech 1754 až 1790 sídlit Katedrální kapitula poté, co Louis-Guy Guérapin de Vauréal 25. února 1754 zakázal starou katedrálu Saint-Pierre, nebezpečnou a zastaralou gotickou stavbu, blízkost kanonická čtvrť vysvětlující toto nové zadání.

Po odstranění Hôtel-Dieu byl přeměněn na železářství a 10. března 19457 byl klasifikován jako historická památka. Kapli nakonec v roce 1981 koupilo město, aby ji zrestaurovalo9, a poté znovu upravilo pro turistiku v Rennes Métropole do roku 2019. V roce 1997 byly instalovány vitráže vytvořené Gérardem Lardeurem…

https://fr.wikipedia.org/wiki/Chapelle_Saint-Yves_de_Rennes

Jak jste jistě pochopili impulsem k zájmu o tento špitál byly fotky kamaráda Marka…

Zobrazení: 0