Jaký je rozdíl mezi vigvamem a teepee?

Tak tato otázka mne trápí již dlouho…tady je zodpovězena…

Přemýšleli jste někdy o tom, jaký byl život domorodých Američanů už dávno, dávno? Když jste se ve škole učili domorodé Američany, pravděpodobně jste viděli obrázky některých staveb, které používali jako domy. Vlastně teepee asi docela znáte. Věděli jste ale také, že někteří domorodí Američané vyráběli struktury zvané vigvamy?

Vigvamy jsou kulaté klenuté chýše, které používalo mnoho různých indiánských kultur. Kmeny v severovýchodních Spojených státech obvykle nazývaly tyto struktury vigvamy, zatímco kmeny v jihozápadních Spojených státech je často nazývaly wickiupy. Kmen Wampanoag pro tyto stavby používal slovo wetu.

Zakřivené povrchy vigvamu z nich dělaly ideální úkryt v mnoha různých typech podnebí, a dokonce i v těch nejhorších povětrnostních podmínkách. Chcete-li postavit vigvam, domorodí Američané normálně začali s rámem klenutých tyčí, které byly obvykle vyrobeny ze dřeva.

Členové mužského kmene byli zodpovědní za vytvoření rámu vigvamu. Potřebovali by najít mnoho mladých stromků, které byly dlouhé 10-15 stop. Na zemi by byl nakreslen velký kruh (10-15 stop v průměru) a stromky byly rozmístěny ve stejné vzdálenosti od sebe. ohnuté směrem ke středu a spojené dohromady, aby vytvořily obloukový rám.

Ženy pak pokryly rám střešním materiálem, který se lišil podle regionu. Na různých místech byly k dispozici různé materiály, takže některé vigvamy mohly být vyrobeny z březové kůry, zatímco jiné byly vyrobeny z trávy, křoví, rákosí, rohoží, rákosu, zvířecích kůží nebo dokonce látky. Hotový vigvam vytvořil malý domov, který byl vysoký 8-10 stop.

Termín vigvam se někdy používá zaměnitelně s termínem teepee. Vigwamy a teepee (někdy psáno týpí) však byly velmi odlišné stavby s různým využitím a odlišnými způsoby stavby.

Teepee byla dočasná obydlí používaná kočovnými kmeny a loveckými skupinami domorodých Američanů z Great Plains. Na rozdíl od vigvamů nebylo teepee určeno k dlouhodobému používání. Místo toho se daly snadno a jednoduše postavit, protože měly být přenosné.

Teepee byla obvykle vyrobena s několika dřevěnými tyčemi a zvířecími kůžemi jako kryty. Vigvamy se často stavěly celé dny, zatímco teepee bylo často možné rozebrat a znovu složit na jiném místě během několika hodin.

Teepee se od vigvamů také lišila použitím kouřových klapek a otvoru v horní části. Tyto funkce umožnily uživatelům teepee vařit uvnitř a kontrolovat množství kouře. To také pomohlo udržet uživatele teepee v teple, protože se vyznačovaly horšímkrytím a izolací ve srovnání s trvalejším vigvamem.

Vigvamy se obvykle používaly po měsíce v kuse. Například indiánský kmen by mohl postavit vigvamy, které se použijí po celou dobu farmářské sezóny. Když přišla zima, přestěhovali se do dočasného loveckého tábora. Jejich vigvamy nebyly přenosné, takže je prostě nechali. Pokud přežijí zimu, možná je znovu použijí. Pokud ne, jednoduše by příští sezónu postavili nové vigvamy.

https://www.wonderopolis.org/wonder/what-is-a-wigwam
Zobrazení: 2