Kostel sv. CHRYSOGONUSE V ZADARU

Římskokatolický kostel sv. Chrysogonuse v Zadaru v Chorvatsku byl znesvěcen. Byl pojmenován po svatém Krševanovi, jednom z patronů města Zadar. Jedná se o trojlodní baziliku se třemi zdobenými půlkruhovými apsidami.

Kostel je románský, byl vysvěcen v roce 1175 Lampridijou, prvním zadarským arcibiskupem. Byl postaven na místě římské empory a nahradil kostel sv. Antonína Poustevníka, který se na tomto místě nacházel v 6. století. Kostel sv. Krševana byla postavena v 10. století a byla přestavěna a rozšířena v roce 1175, kdy byla vysvěcena. V současnosti je jedinou zbývající částí bývalého velkého středověkého mužského benediktinského kláštera. V roce 1387 byla Elizabeta Kotromanić, zavražděná chorvatsko-uherská královna vdova, tajně pohřbena v kostele, kde její tělo zůstalo tři roky, dokud nebylo přeneseno do baziliky Székesfehérvár. Stavba zvonice začala v roce 1485, ale v roce 1546 se zastavila a nebyla nikdy dokončena. Vedle kostela jsou pozůstatky středověkého benediktinského kláštera, který byl rozdělen v 19. století a později zbořen během druhé světové války.

Kostel sv. V roce 1808, za francouzské vlády v Zadaru, měla být Krševana zbořena. Francouzi chtěli z tělocvičny, která v klášteře fungovala od roku 1804, udělat lyceum. Tento projekt se neuskutečnil a v letech 1809 až 1811 fungovalo lyceum v prostorách starého kláštera jako ústřední škola, kde se studovalo lékařství, farmacie, architektura, geodézie, právo a teologie. Později, za rakouské nadvlády, bylo v Zadaru lyceum s internátem a tělocvičnou. Později vytvořili střední školu, kde se vyučovalo v italštině.

Kostel je rozdělen do tří lodí starobylými sloupy a pilastry. Je zakončen třemi půlkruhovými apsidami. Centrální apsida má otevřenou galerijní arkádu se štíhlými sloupy krychlových hlavic. Ve vyvýšené střední apsidě se nachází barokní oltář z roku 1701 s bílými mramorovými sochami čtyř patronů Zadaru, a to svatého Krševana, svatého Šimuna, svatého Stošije a svatého Zoila. Je dílem benátského sochaře Alvise Tagliapietra. Oltář vznikl jako splnění slibu města proti moru z roku 1632. Na zadní straně oltáře je reliéf Panny Marie s dítětem. Na severní stěně jsou mramorové oltáře Matky Boží s dřevěnými sochami Panny Marie Bolestné a Panny Marie Lurdské, zatímco na jižní stěně jsou mramorové oltáře s obrazy svatého Zoila a Svaté rodiny. Na severní stěně jsou dále k vidění zbytky románských fresek s kompozicí Narození Krista a ostatky postav světců. Uprostřed průčelí je hlavní portál s půlkruhovou lunetou a nad ním trojúhelníkový štít. Boční stěna je členěna řadou slepých oblouků nesených zakřivenými pilastry.

Tam jsem byl a chystají se tam kamarádi…

file:///C:/Users/davme/Downloads/The_Abbey_of_St_Chrysogonus_in_Zadar_bet.pdf

https://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_sv._Kr%C5%A1evana_u_Zadru
https://www.rezerviraj.hr/social/zapis-40861-crkva-sv-krsevana-u-zadru.html
https://atlaspamatek.info/pamatka-3273-kostel-svateho-chrysogonuse-v-zadaru.html
Zobrazení: 13