Opičení se

Kamarád poslal fotky z Gruzie, Kutajsi. Tak mne napadlo něco o opičení se a křížových výpravách…a vlastní bazilika, no přece jako obvykle-Wikipedie.

Katedrála Bagrati byla postavena v prvních letech 11. století, za vlády krále Bagrata III., díky čemuž byla nazývána „Bagrati“, tedy Bagratova katedrála. Nápis na severní stěně prozrazuje, že podlaha byla položena v „chronicon 223“, tj. 1003. V roce 1692 byla zdevastována při explozi osmanskými jednotkami, které vtrhly do království Imereti. Incident způsobil zřícení kopule a stropu.

V polovině 20. století započaly práce na její opravě, které pokračují dodnes. Jedná se o unikátní památku, která zachycuje gruzínský architektonický vývoj. V roce 1994 byla společně s klášterem Gelati zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Od roku 2010 byla zařazena mezi památky v ohrožení, organizace UNESCO vyvolávala obavy o zachování autentického historického charakteru stavby vzhledem k té době probíhající rekonstrukčním pracím. V roce 2017 byla katedrála ze seznamu světového dědictví vyňata, zatímco klášter Gelati spolu s akademií zůstává památkou UNESCO.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Katedr%C3%A1la_Bagrati
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagrati_Cathedral
všechny fota Pavel K.
Zobrazení: 0