Hoaxy-podvody

Edinburgh byl svědkem podvodu, podle Morning Post, 26. prosince 1810.

V úterý byl v Edinburghu praktikován ojedinělý podvod. Na poštu byly vloženy pohlednice určené lékařským gentlemanům, pohřebákům, čalouníkům, obchodníkům s potravinami, cukrářům, galanteriím, kloboučníkům, mantovským výrobcům, výrobcům paruk atd. s přáním jejich návštěvy v domě gentlemana, několik mil od Edinburghu, a s žádostí, aby vyslali pohřební vůz a smuteční vozy na pohřeb; a jiní, aby poslali množství vína, potravin atd. V důsledku toho byla silnice přeplněná kočáry, pohřebním vozem a dvanácti smutečními vozy. Po příjezdu do domu ke svému naprostému úžasu zjistili, že celá věc je podvod nějakého zlomyslného vtipálka!

Další se odehrál v Londýně, podle Evening Mail 14. března 1810:

Falešná zpráva – lékaři, chirurgové a lékárníci, klenotníci, dražitelé a vychovatelky, drůbežáři, cukráři, pohřebníci atd. poslední čtyři dny obléhali dům pana Hookhama, 15 Old Bond Street, v důsledku dopisů za obsahující domluvu na schůzky, objednávky atd.

Konečně Suffolk Chronicle z 19. ledna 1811 ohlásil následující podvod, o kterém se domnívali, že byl podnícen stejným vtipálkem jako podvod na Berners Street:

V neděli večer každý cukrář v metropoli, od Whitechapelu po Hyde Park, včetně přilehlých ulic, v množství téměř 100 lidí, poslal dorty různých rozměrů, ne méně než za 20 liber, panu E I Samuelovi, do Západní Indie. Bytem Great Prescott Street, Goodmanova pole; Do různých obchodů byly zaslány oběžníky s objednávkami, v nichž bylo uvedeno, že pana S. doporučil významný městský baronet. Byli pozváni všichni pánovi přátelé, z nichž většina si udělala tu čest pozvání přijmout, k nemalému pobavení autorů, kteří jsou podezřelí, jako by byli pozváni. V úterý byly také rozeslány oběžníky asi 100 obchodníkům s potravinami, v důsledku čehož se od 9:00 do 21:00 bavilo okolí příchodem balíčků čaje a cukru o hmotnosti každého asi 30 liber a ve středu dorazilo podle stejného plánu, asi sto ks. ušlechtilých velkých sýrů Cheshire, které ze své uniformity vydělávají zvláštní vzhled, a někdy bylo 8 nebo 10 setkání u dveří najednou!

https://georgianera.wordpress.com/blog/
Zobrazení: 0