Archeologové našli panenku Kruseler ve Wirsbergu. Pohled do každodenního života dítěte ve středověku.

Čtvrtek 26. listopadu 2020

»Zářivé dětské oči, bezstarostný smích a neomezená fantazie. Holčička skáče domem se svou oblíbenou panenkou a zažívá četná dobrodružství a pestré příběhy. Tato panenka není jen hračkou pro dítě, ale také parťákem na hraní a možná i symbolickým vzorem. Protože sériově vyráběná panenka nosí propracované šperky, nejnovější módu, a to nejlepší z nejlepšího.« Jistě známý popis z naší současnosti, ale popisuje možný příběh z doby před 600 lety!

Vždy se najdou archeologické nálezy, které vynesou na světlo malé, ale zajímavé detaily historie. A někdy si i odborníci uvědomí, jak se rozdíly v běžném životě od té doby a dnes někdy v jádru tak nelišily. Hezkým příkladem je nález „Kruselerpuppe“.

V současné době se rekonstruují opěrné zdi farního kostela sv. Jana Křtitele ve Wirsbergu (okres Kulmbach) a hned vedle se připravuje nová budova pro komunitní centrum. Oba odborně provázejí archeologové z vykopávky IN TERRA VERITAS.

V jámě vedle kostela vědci získávají ostatky takzvané Kruselerovy panenky, která je stále v dobrém stavu. Ty byly oblíbené zejména od pozdního středověku a byly také sériově vyráběny, přičemž centrem výroby bylo město Norimberk. Panenky Kruseler jsou prokazatelně prvními sériově vyráběnými hračkami středověku.

Panenky byly vyrobeny výhradně z hlíny a měly podobu ženy ve složitě modelovaném a módním oblečení. Hlavu zdobila takzvaná kruselerovská čepice. Výsledkem bylo, že panenka byla nejen oblečena podle nejnovější módy, jako je tomu dnes, a měla na sobě jen to nejlepší z nejlepšího, ale také představovala dámu z vyšší společnosti. To je zvláště patrné ve srovnání s portréty odpovídajících žen. ze stejné doby, jak ukazuje tapisérie z doby kolem roku 1400.

Panenka Wirsberger Kruseler byla jistě velmi oblíbenou hračkou a možná ukápla slza, když se ulomila hlava a kolem roku 1400 byla zlikvidována v jámě vedle kostela. Teprve dnes ji archeologové vynesli zpět na světlo a mohla vyprávět vlastní příběh. A kdo ví, jaká dobrodružství a příběhy prožívala v představách dětí žijících před 600 lety.

Myslím, že podobná panenka by se našla i v archeologických nálezech z Brna…a to o globalizaci v tomto případě nelze zcela určitě mluvit…

Kompletní panenka Kruseler z Norimberku kolem roku 1400. Zdroj: Germanisches Nationalmuseum Nürnberg
https://itv-grabungen.de/magazin/kruselerpuppe-wirsberg
Zobrazení: 0