Jaké auto? Amiši mě zajímají…nabo jsou to Cimrmani?

V komunitách Amishů mnoho řidičů nenajdete. Mnoho Amishů se pohybuje na koních a jezdí v kočárech, protože jsou známí svou averzí k moderním technologiím. Používání technologií je zakázáno náboženskými pravidly, což vysvětluje tento trend. Amishům je dovoleno jezdit v moderních vozidlech, ale ne je řídit.

Amish (/ˈɑːmɪʃ/; pennsylvánská německy: Amisch; německy: Amische), formálně amiši starého řádu, jsou skupinou tradicionalistických anabaptistických křesťanských církevních společenství se švýcarským německým a alsaským původem. Jsou blízce příbuzní mennonitským církvím, dalším anabaptistickým denominacím. Amishové jsou známí jednoduchým životem, obyčejným oblékáním, křesťanským pacifismem a pomalostí při přijímání mnoha vymožeností moderních technologií, s cílem nepřerušovat rodinný čas, ani nahrazovat osobní rozhovory, kdykoli je to možné, a s ohledem na zachování sebe sama. -dostatečnost. Amishové si cení života na venkově, manuální práce, pokory a Gelassenheita (podřízení se Boží vůli), to vše pod záštitou toho, že žijí to, co vykládají jako Boží slovo.

Historie amišské církve začala schizmatem ve Švýcarsku v rámci skupiny švýcarských a alsaských mennonitských anabaptistů v roce 1693 vedených Jakobem Ammannem. Ti, kteří následovali Ammanna, se stali známými jako Amish. Ve druhé polovině 19. století se Amishové rozdělili na Amish starého řádu a Amish Mennonites; posledně jmenovaní se nezdržují používání motorových aut, zatímco amišové starého řádu si zachovali velkou část své tradiční kultury. Když lidé dnes odkazují na Amish, obvykle se odkazují na Amish starého řádu, ačkoli existují i jiné podskupiny Amish. Na počátku 18. století se do Pensylvánie z různých důvodů přistěhovalo mnoho Amishů a Mennonitů. Dnes amiši starého řádu, amiši Nového řádu a amiši Old Beachy i Mennonité Starého řádu nadále mluví pennsylvánskou nizozemštinou, i když amiši starého řádu používají dva různé alemanské dialekty v okresech Adams a Allen v Indianě. Od roku 2021 žilo ve Spojených státech přes 350 000 Amishů starého řádu a asi 6 000 žilo v Kanadě: populace, která rychle roste, protože Amishové obecně nepoužívají antikoncepci. Amišské církevní skupiny se snaží udržet určitý stupeň oddělení od neamishského světa. Non-Amish lidi jsou obecně odkazoval se na jako “angličtina” Amish.

Členství v církvi amišů začíná křtem dospělých, obvykle mezi 16. a 23. rokem. Církevní obvody mají mezi 20 a 40 rodinami a bohoslužby se konají každou druhou neděli v domově člena nebo ve stodole. Církevní řád, Ordnung, který se do určité míry mezi různými okresy liší, je dvakrát ročně přezkoumáván všemi členy církve. Ordnung musí dodržovat každý člen a pokrývá mnoho aspektů každodenního života, včetně zákazů nebo omezení používání elektrické energie, telefonů a automobilů, stejně jako předpisů o oblečení. Obecně je velký důraz kladen na církevní a rodinné vztahy. Amishové obvykle provozují své vlastní jednotřídní školy a po osmé třídě přerušují formální vzdělávání. Většina Amishů si nekupuje komerční pojištění ani se neúčastní sociálního zabezpečení. Jako současní anabaptisté praktikují členové amišské církve odpor a nebudou vykonávat žádný typ vojenské služby.

https://www.housediver.com/worldwide/amishf-ob/2
https://en.wikipedia.org/wiki/Amish
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ami%C5%A1ov%C3%A9
Zobrazení: 0