Katharine Wright, zapomenutá sestra

Tak o té jsem doposud ani netušil…

Bratři Wrightové, Wilbur a Orville, jsou považováni za slavné průkopníky, ale za svůj úspěch možná vděčí své sestře Katharine. Po absolvování vysoké školy se mladá žena připojila ke svým dvěma bratrům v Evropě jako jejich mluvčí, zatímco svůj vynález prezentovali v různých salonech. Poté, co se pro tuto příležitost naučila francouzsky, setkala se s několika významnými politickými osobnostmi té doby, jako byl anglický král Edward VIII. a francouzský premiér Georges Clemenceau. Místní noviny ji kvalifikovaly jako „lidskou stránku Wrightů“. Sám Wilbur řekl: „Pokud na nás někdy svět myslí v souvislosti s letectvím, musí si vzpomenout na naši sestru.

A něco málo o ní…

Katharine Wright Haskell (19. srpna 1874 – 3. března 1929) byla mladší sestrou průkopníků letectví Wilbura a Orvilla Wrightových, se kterými úzce spolupracovala. Vedla obchod s jízdními koly, pomáhala s letovými operacemi, psaním, komunikací a opakováním nápadů se svými bratry, byla učitelkou na střední škole a později se stala mezinárodní celebritou, když celý rodinný tým odjel do Evropy. Francouzi uznali její přínos a udělili francouzskou čestnou legii všem třem sourozencům Wrightovým. Wright také pracovala na podpoře volebního práva žen v Ohiu.

https://www.aerotime.aero/articles/32001-nine-women-who-shaped-the-history-of-aviation-in-the-united-states?utm_source=newsletter&utm_medium=email
https://en.wikipedia.org/wiki/Katharine_Wright
Zobrazení: 3