Sir Charles D’Oyly

Určitě nakreslil jedny z prvních komixů. Vůbec jsem ho neznal, což považuji za chybu…ale na omluvu musím napsat, že nejsem žádný znalec anglické literatury. Ale je to z dnešního pohledu vše OK?

Sir Charles D’Oyly, 7. baronet (1781-1845), byl britský veřejný činitel a malíř z Dacca (nyní Dháka). V letech 1797 až 1838 byl členem bengálské státní služby se sídlem v Kalkatě, Dacca a Patně. Přestože zastával vysoké funkce ve státní správě Východoindické společnosti, je nejvíce známý jako amatérský umělec, který publikoval mnoho knih obsahujících rytiny a litografie s indickým tématem.

Jeho dílo z roku 1828 Tom Raw-Surový, Griffin (o níž se učenci domnívají, že byla jednou z jeho prvních knih, vzniklá kolem roku 1811) je ilustrovaná satirická novela ve verších, která vypráví o dobrodružstvích kadeta ve službách Východoindické společnosti.

On sám byl popisován jako „muž s vkusem, chytře načrtnutý akvarelem, a […] přední diletant kalkatské společnosti té doby“ a „nejplodnější umělec v Indii své doby“. Biskup Heber, který navštívil Patnu ve 40. letech 19. století, popsal D’Oylyho jako „nejlepšího gentlemana, kterého jsem kdy potkal

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_D%27Oyly
Zobrazení: 0