Švédská kolonie v Americe

Možná jsem o ní věděl, zapomněl jsem však. Tak mě její existence dost překvapila. I to, že jí vyhrožovali Holanďané a že s místními Indiány se osadníci snažili žít v míru…

Švédsko už nikdy znovu nemělo americkou kolonii po roce 1655, ale jeho krátkodobý podnik zanechal stopu v údolí řeky Delaware. Mnoho Švédů a Finů nadále žilo v této oblasti po nizozemské anexi a zůstali hlavní demografickou silou, dokud v 80. letech 17. století nezřídili kolonii v Pensylvánii Angličané. Ještě v 50. letech 18. století návštěvníci uváděli, že se v regionu stále mluví švédsky.

Přes svůj neúspěch se Nové Švédsko ukázalo být pouze první kapitolou v historii Švédů v Severní Americe. Zatímco skandinávská imigrace do kolonií se během 18. století zpomalila, znovu vzrostla na konci 19. a počátku 20. století, kdy se do Spojených států přesídlilo asi 1,3 milionu Švédů.

https://www.history.com/news/americas-forgotten-swedish-colony?cmpid=email-hist-inside-history-onequestion-2022-1007-10072022&om_rid=
Švédští kolonisté přistávající na pobřeží Atlantiku v Delaware během 17. století. (Archiv obrázků North Wind/Alamy Stock Photo)
Zobrazení: 0