Jak zaváněla středověká města?

Protože k této problematice jsem měl blízko, byl jsem velmi zvědavý, co se dozvím…

Dolly Jørgensen však studovala písemné zdroje z řady severoevropských měst. Nemyslí si, že nedbalé odhazování odpadků a znečišťování byly normou. Pokuty a stížnosti, které zjistila, se týkaly odchylek od normy. Lidé na to reagovali.

„Je to jako dnes. Většina z nás věci z okna auta nevyhazuje, ale někteří ano.“

Axel Christophersen souhlasí.

„Z archeologických pramenů je jasné, že odpadky byly vysypávány jak v soukromých, tak i veřejných prostorách, ale jak rozšířená tato praxe byla, bylo přehnané. Bez jakýchkoli předpisů nebo norem týkajících se toho, co lze tolerovat za odpadky, by se odpad nahromadil v množstvích, která daleko převyšují to, co nacházíme ve středověkých městech, která jsme dosud zkoumali v severských zemích.“

Ole Georg Moseng říká, že mnohé nasvědčuje tomu, že středověcí lidé se zajímali o estetiku, zdraví a hluk, takže chtěli zorganizovat svá města tak, aby byla funkční a zdravá.

Christophersen si myslí, že středověká města zapáchala ve srovnání s tím, co nyní považujeme za přípustné.

„Ano, bylo to špinavé a nezdravé, ale myslím, že jsme přeháněli, jak špatné to bylo.“

„Jde o to, že se s tím pokusili něco udělat.“

https://sciencenorway.no/archaeology-history-medieval-history/how-dirty-and-stinky-were-medieval-cities/1729836
Vědci tvrdí, že naše vnímání zápachu a špíny ve středověkých městech je přehnané. Ale města určitě měla své problémy. Toto ztvárnění města není ze středověku; byl namalován v roce 1500 a zobrazuje řadu přísloví. (Obrázek: Pieter Brueghel starší / Wikimedia Commons)
Zobrazení: 0

Jeden komentář

  1. Historička a profesorka na univerzitě ve Stavangeru, Dolly Jørgensen, zkoumala likvidaci odpadu ve skandinávských a severoevropských středověkých městech. Poukazuje na to, že ve středověkém městě s 10 000 obyvateli lidé ročně vyprodukovali 900 000 litrů exkrementů a téměř tři miliony litrů moči. To bylo dávno předtím, než taková města měla podzemní kanalizační systémy.

Komentáře jsou vypnuty.