Blokádní jednotky, co to je?

Je zjevné, že Rusové jsou jaksi jiní…ve všech směrech, tedy někteří z nich jistě ano.

Blokádní jednotky, většinou tvořené z vojensky vybavených jednotek sovětské tajné služby NKVD, se staly notoricky známými zejména v souvislosti s bitvou u Stalingradu. Nepřátelský průzkum německé armády během extrémně tvrdých bojů o některé jednotlivé domy ve městě Volha na podzim 1942 opakovaně zaregistroval případy, kdy sovětská strana střílela na ustupující rudoarmějce z týlových pozic. Výslechy s válečnými zajatci to potvrdily.

Překvapivě, odpovídající odkazy lze nalézt také v oficiálních sovětských zdrojích, i když pravidelně překroucené do hrdinských rozměrů a přehnané. Příkladem toho jsou zprávy očitých svědků známé jako „Stalingradské protokoly“, které sovětští historici zaznamenávali v bojovaném městě od prosince 1942.

Seržant Michael Gourov z 38. motostřelecké brigády například vyprávěl, co se stalo během německého útoku na Stalingrad, když někteří vojáci Rudé armády opustili své pozice: „Dostali jsme rozkaz nikoho nepouštět dovnitř, a ty, kteří neuposlechli, jsme prostě zastřelili. Gurov přímo odkazoval na pokyn č. 227: „Četli jsme rozkaz soudruha Stalina. Rozhodli jsme se tedy, že příkaz musí být splněn. Nikoho jsme nenechali projít, bez ohledu na to, jak těžké rozhodnutí to bylo.“

Ve Stalingradských protokolech popsal velitel praporu případ vojáka, který mu byl podřízen a jehož příjmení je Kurvantiev. Tento voják zastřelil vlastního nadřízeného a byl za to vyznamenán. Ohlásil se velitel praporu: „Bylo to, jako kdyby Němci zaútočili a velitel čety zvedl ruce, když k němu běželo několik Němců. Kurvantiev to viděl a salvou z kulometu pokosil jak svého nadřízeného, tak Němce. Převzal velení čety, odrazil německý pokus o průlom ve svém sektoru a udržel pozici.“ Důsledek – vysoké vyznamenání pro prostého vojáka: „Přijali jsme ho do party.“

Kolik vojáků Rudé armády se stalo obětí této bezohledné taktiky proti vlastním lidem, není známo. Neexistují ani vágní odhady, protože mrtví sovětští vojáci byli téměř vždy automaticky evidováni jako „zabití v boji proti Wehrmachtu“.

https://www.welt.de/geschichte/article241964499/Russische-Taktik-Wer-nicht-gehorcht-wird-einfach-erschossen.html
Zobrazení: 0