Under the Southern Cross

The South Pacific Air Campaign Against Rabaul

Thomas McKelvey Cleaver (Author)

Od 7. srpna 1942 do 24. února 1944 vedlo americké námořnictvo nejtěžší kampaň ve své historii. Mezi vyloděním 1. divize námořní pěchoty na Guadalcanalu a konečným stažením japonského císařského námořnictva z jeho hlavní základny v jižním Pacifiku v Rabaulu utrpělo americké námořnictvo tak vysoké personální ztráty, že po léta odmítalo veřejně zveřejnit údaje o celkovém počtu obětí.

Kampaň o Šalamounovy ostrovyviděla americké námořnictvo na svém nejnižším bodě, nuceno využít ty lodě, které přežily japonský útok na Pearl Harbor, a další jednotky předválečného námořnictva, které byly narychlo přesunuty do Pacifiku. 140 dní po americkém vítězství u Midway byla USS Enterprise jedinou předválečnou lodí, která zůstala v jižním Pacifiku, a americké námořnictvo by bylo tváří v tvář japonské námořní síle přemoženo, kdyby došlo ke třetí velké akci flotily. Ve stejné době vypukla na ostrově Nová Guinea další kampaň s nedostatečnými zdroji. Japonský pokus o posílení tamních pozic vedl v květnu k bitvě v Korálovém moři a až do konce roku byly americké a australské ozbrojené síly pouze schopny zabránit japonskému dobytí Nové Guineje.

Koncem roku 1942 se Japonci zastavili v Solomonech i na Nové Guineji, ale trvalo dalších 18 tvrdě vybojovaných měsíců, než bylo Japonsko nuceno ustoupit z jižního Pacifiku. Under the Southern Cross čerpá z rozsáhlých zpráv z první ruky a nové analýzy, aby prozkoumala tažení Solomonů a Nové Guineje, které položily základy pro vítězství Spojenců ve válce v Tichomoří.

Publikováno 10. listopadu 2022

Formát Paperback

Vydání 1

Rozsah 352 stran

ISBN 9781472838230

Imprint Osprey Publishing

Ilustrace 32pp deska řez v černobílé

Rozměry 234 x 153 mm

Série General Military

Krátký kód GNM

Vydavatel Bloomsbury Publishing

https://ospreypublishing.com/uk/under-the-southern-cross-9781472838230/
Zobrazení: 0