vou Starlink.“

Sledování stavu Starlinku na Ukrajině – a Muskových záměrů udržet si k němu přístup – se však letos na podzim stalo nejasným poté, co SpaceX poslala Pentagonu dopis, v němž tvrdila, že si již nemůže dovolit interně financovat ukrajinské terminály Starlink.

Musk tweetoval 15. října, že SpaceX stáhla svou žádost o finanční prostředky, přestože zaplacení ukrajinských terminálů by společnost do konce roku stálo více než 100 milionů dolarů. Nicméně několik prodejen hlásilo výpadky Starlinku v průběhu měsíce října, včetně zprávy CNN, že 1300 terminálů ztratilo přístup ke Starlinku i po Muskově příslibu pokračovat ve financování Starlink.

Ve stejnou dobu Musk – který právě dokončoval akvizici Twitteru – vzbudil hněv ukrajinských představitelů poté, co tweetoval mírový plán, podle kterého Ukrajina postoupí Krym Rusku. Muskův návrh přiměl Andrije Melnyka, tehdejšího ukrajinského velvyslance v Německu, k tweetu: „Do prdele, to je moje velmi diplomatická odpověď,“ napsal.

V tuto chvíli mají ukrajinští představitelé „přímý kontakt“ s vedením SpaceX, řekla Stefanishyna. Ukrajina zároveň v současné době hledá alternativy ke Starlinku, další komunikační sítě jsou již pořizovány. Tyto možnosti „nejsou tak sofistikované“ jako Starlink, ale zajistily by, že ukrajinská vláda může zůstat ve spojení – i když Musk v budoucnu povolí, že pokrytí Starlinkem skončí, řekla.

„Je opravdu těžké vyjádřit se [definitivně], když mluvíme o generálním řediteli soukromé společnosti,“ řekla Stefanishyna. „Je to formát G2B [government-to-business], ale ‚B‘ je trochu nejisté…

https://breakingdefense.com/2022/11/top-ukrainian-official-raises-concerns-about-elon-musks-manipulation-of-information/?utm_campaign=Breaking%20News&utm_medium=email&_hsmi=234750996&_hsenc=p2ANqtz-8ACBVe-dL3rq0naZ6Lo2WbXj8Kv6LrDPMB8O0Kr0r9g6L04xO65Ep15QSfqHSwmYfnRv_JVHGiHY7aBESv8KidHX96tA&utm_content=234750996&utm_source=hs_email
Zobrazení: 0